IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната търговия формира над 5% от общия оборот на българските фирми

Над една трета от предприятията у нас използват различни социални медии, за да развиват дейността си

17:08 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интеграция на бизнес процесите

През текущата година, за да осъществяват електронен обмен на информация в рамките на предприятието 23,3% от тях използват ERP софтуер за организиране на дейностите и обмен на данни между различните функционални звена и 18,6% разполагат със CRM приложение за управление на информация за клиенти.

17,3% от предприятията осъществяват електронен обмен на информация с други предприятия (доставчици или клиенти) в системата за управление на веригата за доставки.

Все повече предприятия се възползват от безхартиените технологии и през предходната календарна година 47,4% са изпращали или получавали електронни фактури в стандартизиран формат, подходящи за автоматизирана обработка.

ИКТ специалисти

През 2017 г. всяко пето предприятие (19,2%) има заети лица, чиято основна работа е да разработват, управляват или поддържат ИКТ системи и софтуерни приложения. Големите компании с 250 и повече заети лица предлагат най-много работни места за ИКТ кадри (63,4%), докато при малките предприятия с 10 - 49 заети лица относителният им дял е едва 15,6%. Електронните умения вече са задължително изискване за работещите, но едва 8,9% от работодателите осигуряват някакъв вид обучение, за да повишават квалификацията на служителите си в областта на ИКТ.

През предходната 2016 г. 8,1% от предприятията са наели или са се опитали да наемат ИКТ специалисти, като почти половината от тях са изпитали трудности при намирането на подходящи кадри (48,2%).

През тази година 96,7% от предприятията използват компютри, като при големите предприятия с 250 и повече заети лица относителният дял e 100%. Високоскоростният, надежден и непрекъснат интернет достъп е основна необходимост за предприятията и 94,6% от тях са били в постоянна връзка с глобалната мрежа през текущата година. Предприятията основно използват DSL или друг вид фиксирана широколентова интернет връзка (80,7%), а 51,4% от тях имат мобилна широколентова връзка.

30,2% от заетите лица в предприятията използват компютър ежедневно за изпълнение на служебните си задължения, а на 26,7% от работещите е осигурен достъп до интернет. Все повече предприятия предоставят преносими устройства на своите служители. През тази година 10,5% от заетите лица в предприятията са използвали преносими устройства за служебни цели.

Повече от половината от предприятията (50,8%) разполагат със собствен уебсайт, като най-голям е техният дял при компаниите с 250 и повече заети лица (84,7%). На своя уебсайт предприятията основно предоставят информация за предлаганите стоки и услуги (80%), поставят връзка или препратка към профила си в социална медия (34,2%), както и предлагат възможност за онлайн поръчки или резервации на стоки или услуги (26,2%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още