IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната SoftBank се обръща отново към финансовия сектор

Според източници японската компания обмисля да купи една трета от акциите на застрахователя Swiss Re за сумата от 10 млрд. долара

12:35 | 08.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската SoftBank Group Corp. води преговори за придобиване на дял от застрахователния гигант Swiss Re, който може да достигне цена до над 10 млрд. долара, съобщава вестник Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според информацията става въпрос за покупка с премия на до една трета от акциите на застрахователя, които в края на търговията в сряда струваха малко над 90 франка (95 долара), което прави пазарната оценка на компанията 31 млрд. франка ( 33 млрд. долара). 

От Swiss Re потвърдиха за американския вестник, че се водят предварителни преговори за „възможна миноритарна инвестиция“. Те обаче били в начален етап. 

Но източници посочват, че дискусиите са в напреднал етап и ръководството на швейцарската компания е пътувало до Токио през последните седмици, за да проведе лични срещи с представители на SoftBank, сред които и главният изпълнителен директор Масайоши Сон. Въпреки това изданието уточнява, че все пак може да не се стигне до споразумение.

Преговорите са поредният знак за амбициите на Сон, който се опитва да даде нов тласък на японския телекомуникационен гигант, залагайки на широко портфолио, включващо онлайн търговия, безпилотни автомобили и виртуална реалност.

През 2017 г. SoftBank приключи с набирането на средства за фонда си за рисков капитал Vision Fund на стойност 100 млрд. долара, като също така инвестира милиарди долари в частни стартиращи компании, сред които Uber Technologies Inc., комуникационната компания OneWeb Ltd и фирмата за споделено работно място WeWork Cos. Само през миналата година Softbank е осъществила около 100 инвестиции на стойност 36 млрд. долара.

През 2016 г.  Softbank придоби за 32 млрд. долара британския производител на чипове ARM Holdings. В последните месеци Softbank е известна с вложенията си в технологични компании, като придоби и дял от конкурента на Uber Didi  и в индиската апликация Ola.

Все още не е ясно дали парите за Swiss Re ще дойдат от самата SoftBank или ще бъдат взети от Vision Fund.

Въпреки технологичния си профил японската компания не за първи път инвестира във финансовия сектор. Така например през миналата година японският телекомуникационен концерн придоби американското инвестиционно дружество Fortress Investment Group в сделка за 3,3 млрд. долара. Освен това SoftBank държи дялове във финансови стартъпи в Америка и Китай.  

Ако се стигне до сделка, това ще постави началото на нова глава за 155-годишната Swiss Re.

Считано от 30 юни, компанията разполага с активи на стойност 224 млрд. долара, което я прави един от най-големите презастрахователи в света.

Според източници SoftBank се надява посредством технологични иновации да предлага продуктите на Swiss Re директно на потребителите, замествайки брокерите. От компанията посочват също, че сделката ще запази публичния статут на застрахователя и ще защити неговия кредитен рейтинг АА. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още