IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателите на Телерик създават нова компания

Campus X ще бъде частен инкубатор на технологични компании и таланти

12:00 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Campus X Facebook page</em></p>

Снимка: Campus X Facebook page

Основателите на Телерик и Телерик Академия обявиха откриването на Campus X – частен инкубатор на технологични компании и талант, съобщават от компанията.

Проектът, зад който стоят Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, си поставя за цел да подпомогне и да ускори успеха на стартиращите и на вече утвърдените компании от технологичния сектор.

Компанията планира поетапно да разшири кампуса до пролетта на 2019 г. Тогава Campus X ще включва четири сгради в кв. Младост в София, които ще са с обща площ от 18 хил. кв. м. Те ще разполагат с капацитет от над 1000 работни места.

„В България има технологични предприемачи, които могат да достигнат и надминат успехите на Телерик. Но за да не бъде това изолиран случай, а постоянен градиращ процес, е необходимо компаниите да живеят в среда, която осигурява условия за споделяне на опит и идеи и създаване на ценни контакти", коментира Бойко Яръмов, съосновател на Campus X и Телерик Академия.

"Затова решихме да изградим Campus X – жива, интегрирана и работеща екосистема, която предоставя мост към ментори и специалисти, инвеститори и финансиране и не на последно място до топ технологичния талант, идващ от Телерик Академия", допълва той.

Преди официалното откриване на Campus X в рамките му оперират технологични фирми с обща пазарна оценка от около 50 млн. евро. Сред тях се нареждат Office RnD, Healee, Dronamics, Telelink City Services и Find Me Cure.

В ход е първата фаза от пускането на кампуса, която включва общо 200 работни места под формата на частни офиси за стартъпи и вече утвърдени компании. В плана влизат и споделени пространства за организации в начален етап от развитието си, както и за специалисти на свободна практика.

В кампуса ще има зали за срещи, места за телефонни разговори, оборудвани кухня и бани, закрити и открити паркоместа, магазин и кафене в самата сграда.

Следващите фази на развитие до края на 2018 г. и през пролетта на 2019 г. предвиждат разширяването на Campus X в още три сгради. Обитателите ще имат достъп до обучителни програми и таланти в сферата на финансите, правото, човешкия капитал, маркетинга, управлението на продукти и други.

От Campus X обещават и достъп до основателите на компанията, както и до тяхната професионална мрежа от рискови инвеститори и ментори от бизнеса.

Сред първите обитатели на мястото е фондът за дялово инвестиране Eleven, който наскоро обяви нов частен фонд с 6 млн. евро капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още