IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпите придобивки свиха печалбата на Alibaba с една трета

Компанията обаче регистрира ръст от 61% на приходите си за тримесечието благодарение на по-добро от очакваното представяне на своя основен бизнес

17:08 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания за онлайн търговия в Китай Alibaba Group Holding Ltd отчита значително по-ниска печалба за своето четвърто фискално тримесечие - преди всичко заради скъпи придобивки. Печалбата се срива с 20% до 7,56 млрд. юана.

Компанията обаче регистрира ръст от 61% на приходите си за тримесечието благодарение на по-добро от очакваното представяне на своя основен бизнес.

Търговецът също така увеличи прогнозите си за ръст на приходите от 60% за периода до края март 2019 г., при увеличение от 58% за 2017-2018 г., съобщава агенция Ройтерс.

Резултатите отбелязват две години на продължаващ тримесечен ръст над 50% за Alibaba, въпреки че новите бизнес инвестиции и консолидирането на 33-процентния дял във финтех компанията Ant Financial продължават да натежават върху маржовете.

Компанията отчете приходи в размер на 61,9 млрд. юана (9,73 млрд. долара) за периода януари-март. Това е увеличение в сравнение с очакванията на анализатори пред Thomson Reuters I/B/E/S, които предвиждаха те да са 58,9 млрд. юана. 

Оперативният марж за тримесечието е е в размер на 15% - понижение от 25-те процента година по-рано.

Компанията инвестира усилено в облачни услуги, отвъдморска онлайн търговия и „офлайн“ търговия на дребно в опит да поддържа главоломния си растеж на фона на признаци за насищане на китайския градски онлайн пазар. 

Alibaba увеличи междувременно и участието си в азиатския електронен търговец Lazada.

Основният търговски бизнес на компанията е нараснал с 62% на годишна база до 51,3 млрд. юана, а този с облачни услуги – 103% до 4,4 млрд. юана.

Тримесечието е и първото, след като Alibaba придоби дял от една трета в Ant Financial, замествайки предишно споразумение за споделяне на печалба, в рамките на което Ant плащаше лицензионни възнаграждения на онлайн търговеца, равни на 37,5% от печалбата си преди облагането с данъци.

Нетната печалба на компанията, разделена между акционерите, е 7,6 млрд. юана за тримесечието – понижение от 29% в сравнение със същия период на 2017 г.

Първото календарно тримесечие обикновено е по-мудно за Alibaba, след като през ноември се провежда традиционното събитие за масови разпродажби на компанията. Представянето през периода се повлиява и от по-малкото работни дни заради празниците около Китайската нова година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още