IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Factom разработват Blockchain система за проследяване на ваксини

Често при смяната на правителства и режими в Африка базите данни с такава информация се унищожават

15:06 | 31.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

След като гигантът в онлайн търговията Overstock.com внедри плащанията с биткойн преди четири години, към днешна дата приблизително една четвърт от всички поръчки на компанията са направени в криптовалути. За тези четири години Overstock.com не просто заложиха на биткойн, но увеличиха криптовалутите, срещу които клиентите могат да търгуват, до над 40 различни вида.

Въпрос на време беше интересът на компанията да се засили и тя да погледне по-отблизо технологиите, върху които са базирани криптовалутите и най-вече основната: Blockchain. В резултат на това Overstock.com основават дъщерната фирма Medici Ventures, чиято основна цел е проучване и инвестиране в blockchain (блокчейн) сферата. Инвестициите са в шест основни направления, в които може да се внедри технологията, като едно от тях е здравеопазването. Във връзка с това Medici Ventures инвестира във Factom (стартъп, който работи в партньорство с фондацията „Бил & Мелинда Гейтс“), за да създадат проследяване на снабдителна верига чрез distributed blockchain ledger.

Базираната в Остин Factom, използва blockchain-as-a-service (BaaS), чрез която биометрично проследява ваксини и кръвни тестове за туберкулоза и други вирусни инфекции в Африка. Според Джонатан Джонсън (президент на Medici Ventures) „...проблемът беше в миналото, когато базите данни се поддържаха от правителствата, от режимите и когато даден режим се смени – обикновено базите данни биваха унищожавани, в следствие на което трябваше да се започне от нулата. Хората там използват изключително различни езици. Освен това вътрешната миграция е много динамична, в следствие на което те използват и различни лекари. Много е трудно за докторите да знаят дали са били тествани в миналото и какви са техните резултати“.

BaaS услугата на Factom позволява да се създаде неизменимо онлайн хранилище за такава информация, която да се разпространи по хиляди сървърни възли, така че при евентуалното унищожаване на даден възе това няма да засегне информацията в останалите възли и тя ще се съхрани по този начин, коментира Георги Кацаров от Софтуерния университет.

„Когато се опитваш да осигуриш непреходност на своите данни, за целта те трябва да са широко разпространени и децентрализирани. Централизацията е това, което прави данните уязвими“, допълва той. Управлението на снабдителни вериги (supply chains) е едно от „големите, убийствени приложения“ за блокчейн според Випъл Гойял, професор във факултета за компютърни науки към Carnegie Mellon University.

За разлика от биткойн, който използва публично-достъпен блокчейн, където всеки може да види кои да са данни в мрежата, частните блокчейн могат да бъдат ограничени до определени общности, като компании или между партньори, след което да се администрира контролът по отношение на това кой може да има достъп до мрежата.

Джонсън допълва, подчертавайки, че макар блокчейн да е изключително трансформативен и е възможно да се приложи за различни цели, той не винаги е удачното решение. „Разгледахме много компании, които решават да внедрят блокчейн, когато всъщност най-обикновена база данни би им била напълно достатъчна. Случаите, в които блокчейн е наистина необходим са тези, в които не можем да се доверим на институциите, които традиционно гарантират доверие. Трябва да се има предвид, че внедряването и поддръжката на блокчейн може да изисква ресурси, но такива инвестиции се правят заради възвращаемостта в дългосрочен план“, завършва Джонсън.

Именно в това са предимствата на BaaS – компаниите могат да се възползват от Blockchain, без да се налага да извършват капитални инвестиции, които обикновено се свързват с внедряването на нови технологии, както и поддръжката на необходимата инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още