IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei призна очевидното: Американските санкции засягат бизнеса ѝ

Компанията все още не е готова с алтернативата на услугите на Google

14:55 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Huawei се бори с проблеми в заменянето на приложенията на Google на своите мобилни телефони, след като беше засегната от американските санкции, признаха директори на компанията. По думите им ще минат години преди да успеят да разработим собствени алтернативи, пише Financial Times.

Китайската компания, която е в центъра на световна технологична война между Вашингтон и Пекин, е засегната от забраната за износ в Съединените щати.

По думите на директори от Huawei US те са успели да намерят заместители за по-голямата част от оборудването, което преди са купували от САЩ, но не и на услугите, продавани от Google.

“След черния списък успяхме да намерим някои алтернативни решения“, коментира Джой Тан, вицепрезидент по публичните въпроси в Huawei US. „Най-голямото предизвикателство е свързано с управляваните от Google услуги. Можем да продължим да използваме платформата на Android, тъй като е с отворен код, но не можем да използваме услугите, които помагат за ползването на приложения“.

Представители на администрацията на Доналд Тръмп твърдят, че вярват, че Huawei носи рискове за националната сигурност, тъй като оборудването ѝ може да бъде използвано от Пекин за шпионаж. Тази година тя наложи забрана за износ, която пречи на компании да продават произведени в Съединените щати компоненти. Ходът е част от по-големите усилия за отслабване на китайската икономическа и политическа власт.

Huawei продължи да расте въпреки американските санкции. Миналата седмица тя обяви, че приходите са скочили с 27 на сто през миналата година. Потребителите, които вече имат смартфони на Huawei, все още имат достъп до Google Play, Google Maps и други продукти на Google Mobile Services.

Но тези услуги не са достъпни на новите модели на Huawei, което притеснява компанията, тъй като може да накара чуждестранните потребители да се отдръпнат от марката. Huawei разработва собствена алтернативна оперативна система с името Harmony, но според Тан тя е далеч от момента, в който е готова за употреба.

Запитан дали ще са нужни години преди Harmony да може да замени всичко, което прави Google, тя заяви: „Да. Трябва да намерим алтернативни решения за тази екосистема, но ще ни е нужно време, за да ги изградим“.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още