IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Box си търси потенциални купувачи?

Компанията е под натиска на хедж фонда Staboard Value заради слабото си борсово представяне

13:48 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Американският доставчик на облачни услуги Box проучва възможността за продажба предвид натиска от хедж фонда Starboard Value заради борсовото представяне на компанията, твърдят източници, цитирани от Ройтерс.

Box е обсъдила потенциална сделка със заинтересовани купувачи, включително други компании и фирми за дялово инвестиране, допълват източници, според които не е сигурно, че все пак ще се стигне до продажба.

Източниците са пожелали да останат анонимни, защото въпросът е конфиденциален. От Box са отказали да коментират темата.

Цената на акциите на Box скочи с близо 17% след новините, достигайки 26,47 долара, което дава на компанията пазарна капитализация от 4,3 млрд. долара. Анализаторът на DA Davidson Риши Джалурия пише, че Box може да достигне над 34 долара за акция при потенциалната продажба.

През февруари Ройтерс писа, че Starboard се подготвя за казуса с борда на Box, освен ако не бъдат предприети мерки за увеличаване на стойността за акционерите. На вътрешно ниво Starboard е изразила разочарованието си от това, че компанията не е успяла да се възползва максимално от тенденцията за работа от вкъщи по време на пандемията, както са направили много други играчи в сферата на изчислителните облаци.

В момента акциите на Box се търгуват около 22 долара за брой, което е съвсем малко над цената, при която дебютираха на фондовата борса в Ню Йорк през януари 2016 г.

Миналата седмица Box заяви, че ще удължи крайния срок за номиниране на директори в борда си. Така той няма да е до средата на април, а до 11 май.

Основаната през 2005 г. Box предлага възможности за споделяне на файлове, облачно съхранение и облачен бекъп. Търсенето на сигурни решения за споделяне на файлове и на други услуги за съвместна работа нарасна от началото на пандемията, тъй като все повече компании се нуждаят от помощ заради работата от вкъщи.

Въпреки че Box се възползва от тази тенденция, тя не успя да я капитализира добре, след като част от услугите и продуктите, сходни с нейните, бяха предлагани от нейните конкуренти като Microsoft безплатно или на по-ниска цена.

По-рано този месец Box отчете печалба за четвъртото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още