IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba свиква извънредно събрание за разделянето на бизнеса си

Окончателното решение обаче едва ли ще бъде взето преди следващата година

10:21 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският конгломерат Toshiba обяви, че планира да проведе извънредно общо събрание на акционерите на 24 март, на което ще поиска първоначално одобрение да отдели бизнеса си с устройства, предава Ройтерс.

Окончателното гласуване, с което ще се реши дали ще бъде разделен 164-годишният конгломерат, няма да се случи до следващата година. Срещата ще бъде важен показател за подкрепата на акционерите на плана на борда за преструктуриране, който беше критикуван от някои чуждестранни хедж фондове, разполагащи с дялове в Toshiba.

Един от хедж фондовете – базираният в Сингапур 3D Investment Partners, е дал отделно предложение за срещата, призовавайки Toshiba да проучи други възможности и да поиска оферти за изкупуване от частни инвестиционни компании и потенциални стратегически купувачи.

Този месец Toshiba предложи да отдели бизнеса, който включва захранващите чипове и устройствата с твърди дискове. Тя промени по-ранен план за разделяне на три компании – една за устройства, една за енергетика и инфраструктурен бизнес и друга, в която да попадат активите, свързани с чиповете с памет Kioxia.

Решението за сваляне на Toshiba от борсата се разглежда като потенциално по-голяма печалба за акционерите, включително за чуждестранните активисти, които сега притежават близо 30% от компанията.

В понеделник Toshiba отчете оперативна печалба от 42,7 млрд. йени (369,85 млн. долара) за тримесечието от октомври до декември. Сумата е по-висока от 20,9 млрд. йени, отчетени година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още