IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна остави отпечатъка си и върху Световния мобилен конгрес

Организаторите обявиха, че някои руски компании няма да бъдат допуснати до участие

16:55 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Военният конфликт в Украйна оставя отпечатъка си и върху най-голямото събитие на телекомуникационната индустрия в Европа – Световният мобилен конгрес в Барселона (MWC Barcelona).

Войната не доведе до отменянето на самото събитие, но организаторите му обявиха, че някои руски компании няма да могат да се включат в него, а руски павилион няма да има, писа по-рано TechCrunch.

По този начин GSM Association (GSMA) – организацията, която представлява интересите на телекомите по света и която организира Мобилния конгрес, откликна на призивите на западните държави за мерки срещу Русия заради инвазията на руските военни сили в Украйна.

Веднага след започването на боевете, от GSMA обявиха, че нямат планове да отменят събитието, но някои руски компании няма да могат да се включат в конгреса, който се провежда от 28 февруари до 3 март, заради икономическите санкции, писа Ройтерс. По това време главният изпълнителен директор на организацията сподели, че не е ясно кои компании ще бъдат засегнати.

В петък GSMA осъди руската инвазия в Украйна и заяви, че няма да има руски павилион на събитието, което обичайно събира десетки хиляди представители на телекомуникационната индустрия от цял свят.

Говорител на GSMA е отказал да разкрие дали всички руски компании, включително мобилните оператори, ще получат забрана да участват в MWC.

„GSMA ще продължи да сътрудничи спрямо международните санкции срещу Русия“, коментира говорителят.

Междувременно в Барселона се проведоха граждански демонстрации срещу войната.

Това е поредно предизвикателство пред GSMA, след като коронавирусната пандемия стана причина за отмяна на Мобилния конгрес през 2020 г. Година по-късно събитието се проведе, но в значително по-малък мащаб от обичайно, тъй като много от изложителите решиха да не участват заради опасенията си от възможностите за разпространение на Covid-19.

Тази година организаторите залагат на различни мерки, целящи ограничаване на разпространението на омикрон варианта. И през 2022 г. част от най-големите компании, които обичайно присъстват със собствени павилиони на конгреса, няма да се включат физически в събитието, а ще заложат на виртуални събития. Този път от GSMA решиха да предложат хибриден вариант на MWC Barcelona.

Сега случващото се в Украйна изправя организаторите пред пореден голям проблем, особено като се има предвид, че част от изложителите на събитието са големи руски компании, които плащат за собствени павилиони.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още