IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спасим амазонската джунгла - с NFT

Бразилска компания работи по нов проект, целящ опазване на застрашени местности

11:57 | 28.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ivan Valencia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg

Бразилска компания, която притежава 410 квадратни километра от амазонската джунгла, предлага нов начин за финансиране на нейното опазване: продажбата на незаменяеми токени (NFT), които позволяват на купувачите да спонсорират опазването на определени зони в джунглата, предава Ройтерс.

NFT са вид криптоактиви, чиято популярност нарасна значително миналата година. Уникалните дигитални подписи пък гарантират, че те са уникални. Други усилия за финансиране на опазването на природата чрез NFT включват планове за резерват за диви животни в Южна Африка.

В Бразилия компания, наречена Nemus, в петък започна да продава NFT-та, предоставящи на купувачите възможност да спонсорират различни по размер участъци от гори, а приходите отиват за опазване на дърветата, регенериране на изсечените площи и насърчаване на устойчивото развитие.

Собствениците на токени няма да притежават самата земя, но ще имат достъп до съществена информация относно нейното запазване – от сателитни изображения до различни документи, коментира основателят на Nemus Флавио де Мейра Пена.

По думите му Nemus е продала 10% от първоначално предложените токени за 8000 хектара още в първия ден.

„Предполагам, че темпът ще се ускори в следващите седмици“, коментира Пена пред Ройтерс, допълвайки, че блокчейн технологията ще осигури прозрачно ползване на средствата.

NFT-тата на най-малките парцели се продават за 150 долара, а най-големите достигат до 51 хил. долара, твърди Пена, който се надява да набере 4-5 млн. долара, за да купи още 2 млн. хектара земя, за която вече води преговори с местна община.

Наред с опазването на гората, Пена твърди, че средствата ще подкрепят усилията за устойчиво развитие, като събиране на реколтата от бразилски орехи и други от местните общности в района Пауини, която е с размерите на Белгия.

Всеки токен е придружен от произведение на изкуството на амазонско растение или животно и се обработва от базираната в Сан Франциско Concept Art House, която е разработчик на съдържание и издател на незаменяеми токени.

Критици поставят под въпрос стойността на NFT-тата, когато става дума за каузи за опазване на околната среда, защото токените, използващи блокчейн технологията, изискват голяма изчислителна мощ, което повишава търсенето на електричество, а това пък води до глобално затопляне.

Пена отхвърля тази идея, посочвайки, че опазването на защитените амазонски райони натежава много повече от тази цена на NFT трансакциите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
като битконя... същата понци схема! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Не, че нещо, но НФТ-тата не са нищо повече от измама за наивници. Има един ютубър coffeezilla, та влезе и изгледайте няколко клипа за НФТ-та, промотирани от сравнително известни лица и решете дали бихте си купили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още