IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NFT продажбите са скочили с 21 000% през 2021 г.

Търговията с незаменяеми токени е достигнала 17,6 млрд. долара

12:40 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Продажбите на незаменяеми токени (NFT) са скочили до повече от 17 млрд. долара през 2021 г., сочи нов доклад на Nonfungible.com, пише CNBC.

Проучването, разработено от изследователската фирма L’Atelier на BNP Paribas, разкрива, че търговията с NFT-та е достигнала 17,6 млрд. долара миналата година, което отразява смайващия ръст от 21 000% спрямо общо 82 млн. долара за 2020 г.

Незаменяемите токени са търгуеми активи, които следят кой притежава определен дигитален елемент – например произведение на изкуството или аватар в игра – в блокчейна. Те станаха особено популярни миналата година.

Токен, представляващ колаж на дигиталния художник Beeple, беше продаден за рекордните 69 млн. долара на търг на Christie’s, докато популярни колекции като Bored Ape Yacht Club привлякога известни личности купувачи – от Джими Фалън до Snoop Dogg.

„Станахме свидетели на експоненциален растеж през последната година“, коментира Готие Цупингер, който е съосновател на Nonfungible.com.

Броят на общите NFT трансакции през 2021 г. според Nonfungible.com е по-нисък от други прогнози. По-ранна прогноза от компанията за блокчейн анализи Chainalysis беше за повече от 40 млрд. долара.

Цупингер твърди, че това се дължи на собствената методология на компанията за измерване на обема легитимни NFT сделки. Данните на Nonfungible.com изключват трансакции, включващи ботове и практика, при която инвеститорите едновременно купуват и подават актив, за да надуят изкуствено пазарната активност.

Въпреки че привържениците вярват, че NFT-тата са ценен начин за доказване на собствеността върху дигитално съдържание, критиците смятат, че пазарът е привлякъл хищническо поведение. Участниците на този пазар често са насърчавани да спекулират с цените и вече има доказателства за нарастващото използване на незаменяемите токени за пране на пари.

Преход към метавселената

През 2021 г. е имало над 2,5 млн. криптопортфейла, принадлежащи на хора, които са държали или търгували с NFT-та, сочат данни на Nonfungible.com. За сравнение година по-рано броят им е бил 89 хил. Броят на купувачите е нараснал от 75 хил. до 2,3 млн.

Хората са станали и по-добри в изкарването на пари от NFT-та, допълва докладът. Инвеститорите са генерирали общо 5,4 млрд. долара печалба от продажбата на незаменяеми токени миналата година.

През миналата година е имало и пренасочване на вниманието към т.нар. метавселена. Продажбите на дигитална земя и други проекти в тази среда са достигнали 514 млн. долара.

Еуфорията около метавселената нарасна, след като Facebook се ребрандира на Meta, а Nike придоби компанията RTFKT, която прави виртуални маратонки.

Какво следва?

Цупингер не очаква тази година общата стойност на NFT трансакциите да нарасне толкова много. От началото на 2022 г. обемите на трансакциите са около 687 млн. долара седмично, твърди той. Това е малко над средно 620 млн. долара седмично през четвъртото тримесечие на 2021 г.

„Интересното е, че виждаме по-малко хора, по-малко купувачи, по-малко продажби“, коментира още Цупингер. „Световната общност може да е намаляла заради спекулации и загуба на интерес в колекционерските обекти. Но международният пазар все още е наистина голям и стойността на някои от тези активи продължава да нараства“.

Цупингер прогнозира, че повече големи компании и финансови институции ще навлязат на пазара, докато повече спекулативни активи ще започнат да изчезват. Редица големи марки, включително Visa и Nike, се насочиха към NFT пазара през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още