IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски регулатор обвини Airbnb, че е подвел потребителите с цените си

Според Австралийската комисия за конкуренцията интернет гигантът е рекламирал и таксувал цени за стаи в щатски долари, а не в австралийска валута

09:10 | 08.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Австралийският антитръстов регулатор е завел дело срещу Airbnb, обвинявайки сайта за краткосрочно настаняване, че подвежда потребителите да плащат по-високи суми от тези, рекламирани онлйан, разширявайки контрола си върху световните технологични платформи, съобщава Ройтерс.

От 2018 до 2021 г. базираният в Сан Франциско интернет гигант рекламира и таксува цени за стаи в щатски долари, без да посочва много по-високите цени в австралийски долари, казва Австралийската комисия за конкуренцията и потребители в съдебен иск, оповестен публично в сряда.

Airbnb е отказала да възстановява суми на потребители, които са се оплакали, че са били подведени, заявявайки, че те са избрали да виждат цените в щатски долари. Потребителите обаче твърдят, че не са направили това, казва Комисията в иска. Airbnb е отказала да възстанови и таксите за обмен на валутата, твърдейки, че това е отговорност на банките, добавя регулаторът.

Макар че една частица от процент потребители вероятно са били засегнати... ще компенсираме тези гости“, казва Сюзан Уилдън, мениджърът за Австралия и Нова Зеландия в Airbnb, в изявление за Ройтерс.

Airbnb е отказала да предложи допълнителни детайли за компенсирането.

Уилдън твърди, че Airbnb е актуализирала платформата си, така че съответните валути да „са ясно показани“ на първата страница за австралийските гости.

Делото нарежда Airbnb сред няколко високопрофилни цели на регулатора, който се стреми да овладее властта над големите технологични компании. Миналата година действията му доведоха до това Facebook на Meta Platforms и Google на Alphabet да плащат такси за лицензиране на медийно съдържание.

В момента регулаторът провежда проучване на Amazon.com и други онлайн търговци на дребно, които може да доведат до препоръки за промени в сектора.

В делото срещу Airbnb Комисията казва, че потребителите „са били лишени от възможността да вземат информирано решение за това дали и на каква цена да резервират настаняване“.

Те са „претърпели допълнителни време под формата на разходи заради ценовите различия и, в някои случаи, разходи за такси за трансакциите“, казва регулаторът, без да обявява конкретни суми.

Airbnb се е възползвала нечестно от конкурентите, защото „погрешните и подвеждащите ниски цени са направили местата за настаняване, налични на платформата, да изглеждат по-атрактивни“, заявява Комисия.

Регулаторът казва още, че иска неуточнена глоба и съдебна заповед Airbnb да компенсира засегнатите потребители. В изявление той допълва, че хиляди хора са се оплакали от Airbnb за разликата в рекламираните цени и таксуваните суми.

Австралийският долар се е разменял средно за 72 щатски цена по време на периода, покрит от делото. Това означава, че потребител, наел място за настаняване, рекламирано на цена от 500 долара, реално е плати около 700 австралийски долара плюс такси за обмен на валутата, казва регулаторът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още