IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как умните технологии за сгради ще направят градовете ни по-зелени?

Има възможности за намаляване на отделяните от сградите емисии и за намаляване на консумацията на енергия, разкриват гостите в "Update" подкаст

13:50 | 10.06.22 г.
Как умните технологии за сгради ще направят градовете ни по-зелени?

InvestorBG · Update подкаст епизод 38: Как да направим градовете умни и зелени

Има умни технологии за сгради, които променят и подпомагат справянето с въздействието на измененията на климата, като помагат за намаляване консумацията на енергия и преминаването към по-чиста енергия като цяло. Това коментира в технологичния подкаст „Update” на Bloomberg TV Bulgaria Георги Бельов, сегментен мениджър „Сградни решения“ в ABB.

По думите му половината от населението на Земята в момента живее в градовете, които са в челните редици на няколко глобални предизвикателства, включително търсенето на енергия и генерирането на високи емисии на въглероден диоксид.

„В момента градовете употребяват около 65% от световното търсене на електрическа енергия. Естествено това води до факта, че те са отговорни за 75% от глобалните емисии на въглероден диоксид. Ако трябва да бъда по-конкретен за това какъв е делът на сградите във всичко това, той е някъде около 40%“, посочи още той.

Според Бельов колко ефективно могат да се ползват тези технологии зависи изцяло от хората, от бизнеса, правителствата и организациите – „тоест от всички нас“.

Иван Велков, който е председател на управителния съвет на Българската фасилити мениджмънт асоциация, смята, че новите технологии, насочени към сградите, ще имат особено важна роля в бъдеще.

„Расте не едно, а цели две поколения от хора, за които технологичните решения, умните решения, качествената среда и сграда ще стават жизненоважни за избора на кариерно развитие, за място, в което да живеят“, коментира той.

Според него е изключително трудно да се намерят мотивирани млади хора, които да работят на място, което не е достатъчно добре подготвено, за да отговаря на съвременните изисквания за свързаност, за възможности, които технологиите предоставят на битово ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още