IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма планира да се откаже от контрола си над Ant?

Целта е компанията да се разграничи от Alibaba

22:41 | 28.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка Marlene Awaad/Bloomberg

Милиардерът Джак Ма планира да се откаже от контрола си върху Ant Group, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса. Ходът е част от усилията на финтех гиганта да се отдалечи от Alibaba Group Holding след повече от година на огромен натиск от страна на китайските регулатори.

Властите спряха първичното публично предлагане (IPO) на Ant, което трябваше да се състои през 2020 г. и да достигне 34 млрд. долара. Освен това принудиха технологичната фирма да се трансформира във финансов холдинг, регулиран от централната банка на Китай. Докато промените се случват, Ant се опитва да намали зависимостта си от Ма, който е основател на Alibaba.

Ма, 57-годишен бивш учител по английски език и един от най-прочутите предприемачи, е под прицела на правителството и неговите действия, целящи намаляване на влиянието и властта му компаниите, зад които стои. Той контролира Ant, откакто преди повече от десетилетие отдели нейния предшественик от Alibaba. С течение на времето той я изгради като компания, която притежава мрежата за разплащания Alipay, разполагаща с над 1 млрд. потребители, инвестиционна платформа и голям бизнес за микрокредитиране. Очакваше се Ant да бъде оценена на повече от 300 млрд. долара, ако стане публична.

Свиването на собствеността на Ма има потенциала да съживи идеята за IPO на Ant. Китайските регулации на ценните книжа изискват да се изчака за публично листване на компании, които са преминали през скорошна промяна на контрола.

Ма не заема директорска роля в Ant, нито е член на борда, но е важна фигура в компанията и в момента държи 50,52% от акциите. Той може да се откаже от контрола си, като прехвърли част от правото си на глас на други представители на Ant, включително на главния изпълнителен директор Ерик Дзин, след което колективно да контролират компанията, посочват източници.

Ant е казала на регулаторите за намерението на Ма да отстъпи контрола, докато гигантът се подготвя за превръщането си във финансов холдинг, допълват те. По думите им регулаторите не са поискали промяна, но са дали одобрението си. От Ant се изисква да очертае новата си структура на собственост, когато кандидатства за превръщането си във финансов холдинг.

Китайската народна банка все още не е приела официално молбата на Ant да стане финансов холдинг. Всяка смяна на контрола вероятно няма да се случи, докато преструктурирането на Ant не завърши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Умен ход! По-добре обикновен милиардер , но жив и здрав някъде по света, отколкото паметна плоча пред входа на алибаба с повествование , "тук работи и живя най-богатият човек в Китай" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още