IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избрахме си „.бг“ за домейн на кирилица, подаваме заявка до края на месеца

Ако ICANN реши, че това не е добър вариант, ще има ново допитване сред потребители и интернет организации

13:23 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Избрахме си „.бг“ за домейн на кирилица, подаваме заявка до края на месеца

България още до края на месеца официално ще подаде заявка за регистрация на кирилица на домейна ".бг" в Международната организация за интернет имената и адресите (ICANN). Това съобщи днес пред журналисти заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Освен от министерството, наименованието се подкрепя и от всички основни организации страната, имащи отношение към интернет домейните, включително Register.bg, каза Русинов. Това е най-харесваното име на домейн според участвалите в онлайн анкета на сайта на ведомството.

Организацията ICANN ще прави технически и други проверки за несъвпадение на регистрацията на българския домейн от първо ниво спрямо други подадени заявки. Русинов не изключи вероятността да получим отказ за регистрация на този домейн поради прилика с домейна на Бразилия на латиница.

Резултатът за утвърждаване на домейна ".бг" ще стане ясен до септември.

Вторият най-предпочитан от потребителите домейн на кирилица е „.бгр“ (33%), за „.българия“ са гласували около 14%, а с по около 10% от гласовете са „.рб“ и „.рбг“.

Ако евентуално се наложи да се подава нова заявка за наименование на домейн, ще се направи ново, по-разширено допитване до потребителите.

В анкетата на министерството бяха зададени и въпроси, свързани с управлението на домейните на кирилица. Според 70% от отговорилите администраторите на домейните на кирилица и на латиница трябва да са различни.

Няма предпочитания за това дали компанията, извършваща техническото обслужване на домейните, да е българска или чуждестранна, „важното е добре да си върши работата“. Около една трета от потребителите дават мнение, че организацията, обслужващата домейна, трябва да е с нестопанска цел и в нея държавата не трябва да има преобладаващо участие.

В тази връзка Русинов допълни, че в министерството се обсъжда вариантът в тази организация да влизат представители на държавата, на бизнеса и на потребителите.

Министерството планира в скоро време да публикува условията, на които трябва да отговаря организацията, която ще поддържа домейните на кирилица.

Изразените мнения ще бъдат взети предвид при вземането на решение от страна на държавата за кандидатстване за новите домейни, подчерта заместинк-министър Русинов. Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още