IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизат в сила промените в Закона за електронните съобщения

От днес законно ще ни следят в интернет и по телефонни разпечатки

10:15 | 10.05.10 г.
Влизат в сила промените в Закона за електронните съобщения

От днес законно ще ни следят в интернет и по телефонни разпечатки, след като в сила влизат промените в Закона за електронните съобщения, съобщава Dnes.bg.

Според окончателния вариант интернет доставчиците и мобилните оператори ще дават данните на ДАНС, МВР, НРС, но само след съдебно разрешение.

Задължително условие е интернет следенето да е за “разкриването и разследването” на тежки (наказуеми с над 5 години) престъпления или за “издирване на лица”.

В срок до 72 часа след разрешението от съда интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да предоставят данните. Те са длъжни да пазят сведенията за трафика за срок от 1 година.

Първоначално МВР искаше директен достъп до данните, т.нар. интерфейс, както и ползването им без ограничения.

В началото на януари обаче, след среща между представители на министерството и инициативен комитет от граждани, които се обявиха против промените в Закона за електронните съобщения, директният достъп чрез интерфейс отпадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още