IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преувеличени ли са спекулациите за край на ерата на Microsoft?

Безупречното финансово състояние и лидерските позиции ще гарантират успешното бъдеще на софтуерния гигант

17:18 | 14.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преувеличени ли са спекулациите за край на ерата на Microsoft?

Напоследък стана популярно да се предрича неизбежния край на софтуерния гигант Microsoft, пише CNN. Мнозина се отказаха от инвестициите си в технологичната компания, като пренебрегнаха няколко важни фактора, които гарантират нейното успешно бъдеще, а именно: Microsoft разполага с огромно количество пари в брой и прави по няколко милиарда долара допълнително печалба всяко тримесечие.

Последните няколко седмици бяха трудни за Microsoft, която е една от 30-те компании в щатския индекс Dow Jones IA. Първо дългогодишният й конкурент Apple я надмина по пазарна стойност, а представянето на последния смартфон на Apple - iPhone 4, подчерта за пореден път колко много Microsoft е изостанала на пазара на смартфони. Междувременно главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър реорганизира за пореден път подразделението на компанията за развлекателни продукти.

Удар бе и новината, че един от дългогодишните партньори на Microsoft – Hewlett-Packard, е предпочел да използва операционната система WebOS на Palm за своя таблетен компютър Slate вместо Windows 7.

Всичко това накара скептиците да обявят края на Microsoft, след като калифорнийската компания не успя да увеличи присъствието си на пазара на таблетни компютри и смартфони, където се очаква растежът да бъде най-висок през идните години. Те обаче забравят феноменално доброто й финансово състояние и водещите й позиции на пазара на интернет базирания софтуер (cloud computing). Освен това Windows и Office продължават да носят сериозни приходи на компанията.

От създаването си през 1975 г. досега Microsoft се е превърнала във високотехнологичен конгломерат с около 9 хил. продукта, което й носи 58,4 млрд. долара приходи през миналата година. От тях 14,6 млрд. долара излязоха чистата печалба на софтуерния гигант за 2009 г., което я прави втората най-печеливша компания в САЩ след петролната Exxon Mobil. Брутният марж на Microsoft (делът на нетната печалба от всички приходи) възлиза на 25%, което я нарежда на 14-то място сред всички компании в страната.

Освен това Microsoft остава третата по пазарна капитализация компания в САЩ, отстъпвайки единствено на Exxon и Apple. Още по-впечатляваща е паричната й наличност за тази година – 37 млрд. долара. Част от своята солидна печалба Microsoft инвестира в изследователска и научна дейност, което й дава шанс да увеличи бързо позициите си на перспективните пазарни сегменти, където изостава.

Най-бързо Microsoft увеличава своето присъствие на пазара на компютърните онлайн услуги (т. нар. cloud computing), където засега Google остава лидер. Новата версия на Office 2010 Live, която бе пусната през миналата седмица, според анализатори е много по-функционална в сравнение с всичките си конкуренти. По този начин потребителите ще имат възможност да използват изцяло онлайн базирани приложения на Microsoft.

И не на последно място не бива да се забравя, че Windows и Office остават най-широко разпространените софтуерни приложения. През миналата година техните продажби са били източник на около половината от приходите и печалбата на компанията. Според пазарни проучвания продажбите на компютри може да се увеличат с над 20% в световен мащаб през тази година, което е още по-обнадеждаваща за бъдещето на Microsoft новина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Майкрософт да падне хе хе хе голям смях в залата.Четойх някъде една статия за напъните да разделят операционната система от браузара и някои др. компоненти и автора (не си го спомням) попита (по памет)Какво би попречило майкросжфт да извади няколко милярда и да плати външния дълг на някоя държавичка да се регистрира там и САЩ ще хапнат дръфцето т.е. губят от данъци-работни места и т.н.Накратко колко е държавния дълг на *** и по-горе с какво разпалага в КЕШ майкрософт.Ще купят всички политически партии, ще плащат с по милярд на година за бюджета и ще командват цьлата нация :-))))А смешника Джобс с няколко играчки с "" АЙ "" и ще се сравнява с продуктовата линия на Фирмата хи-хи-хи.Когато фактите говорят и боговете мълчат. Някой спомня ли си за преди година когато смешника Джобс бе в болница с колко падна цената на акциите на Ябълката - ? Ох заболя ме от смях от НАИВНИЦИ. Некадърни малки зелени човечета неспособни да анализират обема информация и да отсеят истината.Но такаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още