IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

$1,2 млрд. се очаква да достигне пазарът на потребителска електроника у нас за 2010

Първата половина на годината все още поставя редица предизвикателства пред търговците, прогнозира се плавно възстановяване

09:36 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
$1,2 млрд. се очаква да достигне пазарът на потребителска електроника у нас за 2010

Пазарът на потребителска електроника в България се очаква да достигне през тази година 1,2 млрд. долара, като ще отбележи лек ръст спрямо постигнатото през миналата година. Това става ясно от прогноза на Business Monitor International (BMI).

2009 г. беше трудна година за българските потребители, с рязък спад на приходите в някои категории електронни продукти, се казва в доклада. Компютърните продажби намаляха, а потребителите показваха предпочитания към телевизорите в ниския ценови сегмент.

Слабият период около празниците в края на годината донесе слабо облекчение и водещите търговци отчетоха понижения в оборотите си, достигащи до 30% спрямо същия период на 2008 г.

Търговската ситуация през първата половина на 2010 продължава да поставя предизвикателства, отбелязват анализаторите. Роля за това имат повишаващата се безработица, както и понижаващите се трудови възнаграждения.

Въпреки това се очаква търсенето занапред да се подобрява и до 2014 пазарът да достигне 1,5 млрд. долара, движен от нарастващата популярност на дигитални продукти като ноутбук компютри и цифрови телевизори.

Компютри

Прогнозите на BMI за българския хардуерен пазар сочат стойност на продажбите от 636 млн. долара за 2010 г. Това би било повишение от около 2% спрямо 2009 г. За периода 2010-2014 г. се очаква да бъде регистриран растеж от 6,1%, който в голяма степен ще се дължи на ноутбуците и нетбуците.

Аудио-визуални продукти

Устройствата в този сегмент допринасят за общо 29% от разходите за потребителска електроника у нас. Ръстът тук през следващите пет години ще е стимулиран от продажбите на LCD и плазмени телевизори, преносими медийни устройства и плейъри за Blu-ray дискове. Очакваното покачване в сегмента до края на 2014 г. е 5,1 на сто.

Мобилни устройства

Делът на мобилните телефони от общия пазар е 17%. До 2014 г. се прогнозира той да нарасне с 8,6% до 293 млн. долара. Очакванията са проникването на мобилни услуги да достигне 167%. Продажбите ще бъдат доминирани от покупките за заменяне на стари модели с нови, търсенето на 3G апарати ще се увеличава, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още