IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателитните снимки в полза на бизнес шпионажа

Редица инвеститори започнаха да се възползват от сателитните снимки на търговски обекти, инфраструктурни възли и центрове в световния стокооборот

12:26 | 18.08.10 г.
Сателитните снимки в полза на бизнес шпионажа

Шпионажът, в това число и методът за събиране на информация чрез сателити, продължава да се развива и се оказва доста печеливш. Това важи както за компаниите, предоставящи снимки на различни обекти, така и за анализаторите, които изготвят доклади и отчети за състоянието на отделен бранш и допълват картината за регионалната и световна икономика, съобщава CNBC.

До снимки на определени обекти може да се добере всеки желаещ, който се е свързал с някоя от частните компании като DigitGlobe в Колорадо или GeoEye във Вирджиния, които имат сателити в Космоса и предоставят изображения на агенцията за разузнаване на САЩ, както и на компании от частния сектор за анализи на бизнеса.

Стремейки се към печалба, инвеститори като швейцарската банка UBS също започнаха да използват сателитни снимки, за да наблюдават потока от клиенти и икономическата активност. Следи се както запълняемостта на паркингите пред
търговските обекти и заведения за хранене, така и състоянието на петролните рафинерии и големите пристанища.

От какво се интересуват инвеститорите и какъв тип обекти привличат вниманието им?

Пристанището в Ротердам, Холандия – сателитните наблюдения на най-голямото пристанище в Европа помагат за измерване на трафика, товаренето и разтоварването на суровини като желязо, както и броя на плавателните съдове, хвърлили котва на пристана. Всичко това, взето заедно, помага на анализаторите да изчислят приблизителните приходи на пристанището и да допълнят макроикономическите показатели, определящи икономиката на целия континент.

Наблюденията на най-големите и важни пристанища по света помагат за определяне състоянието на глобалната икономика. Непрестанен интерес има към пристанищата в Лонг Бийч, Калифорния, Шанхай, Сингапур и Дубай.

Пристанището в Лонг Бийч например е второто по големина за товарни кораби в САЩ и играе ролята на основна врата при преминаването на стоки между САЩ и Азия.

Сателитните снимки помагат да се преброят акостиралите търговски кораби, а от тук и да се наблюдава вносът и износът на САЩ по вода, като данните се сравняват всеки месец.

От 2005 г. пристанището в Шанхай е най-натовареният пристан откъм товари в света. Нарастващата активност на порта, която може да се отчете по броя на корабите контейнери или размера на превозната дейност, дава на анализаторите уникален поглед както върху нивото на регионалната, така и на световната икономика.

Ресторантите на Макдоналдс също подлежат на „бизнес шпионаж“. Наблюдение от птичи поглед дава информация за броя на колите, паркирани до сградата на закусвалнята, което е начин да се предвидят приходите на компанията.

Следят се и добивите на петрол. Рафинерията Валеро в Уилмингтън, Северна Каролина, е обект на анализи на броя на резервоарите, изграждането на нови резервоари, както и нивото на запълване на всяка цистерна, броя барели сурово гориво, които се изкарват от недрата на земята.

Анализатори броят колите и пред гиганта в търговията на едро и дребно Wal-Mart, за да преценят какъв е клиентопотокът в магазините на американската верига. По последни данни от сателитните снимки, които могат да покажат каква е позицията на групата спрямо останалите фирми на пазара, влиянието на един от основните й конкуренти – Target, нараства.

По-рано тази година компаниите за проучване анализираха сателитните снимки и сравниха заетите паркоместа с регионалната безработица и установиха интересна зависимост. Данните показаха, че трендът за ръст на Target се засилва в местата с по-ниски от средните нива на незаети, докато конкурентите им от Wal-Mart показват ръст в продажбите си на магазините, които се намират в градове и щати с по-висока от обичайната безработица. След като Wal-Mart отстъпва на Target по клиентопоток, това е сигурен показател, че икономиката се съвзема и състоянието на САЩ се подобрява след срива през последните две години.

Шпионирането на различни търговски обекти, главни инфраструктурни възли и центрове в световния стокооборот се превръща в необходимост за големите инвеститори, коментира CNBC. А се оказва, че е и доста ефективен начин за по-бързото събиране на точна и правдоподобна информация за състоянието на световната икономика като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още