IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха най-силните технологични тенденции на 2010?

Мобилните устройства и технологии наистина се превърнаха в масови през тази година благодарение на растящата популярност на смартфоните и таблетните компютри

15:04 | 30.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кои бяха най-силните технологични тенденции на 2010?

През 2010 година компютърът наистина се превърна в мобилно устройство. Разбира се, потребителите на iPhone имаха под ръка достъп до интернет още от 2007 г. Но едва през тази година смартфоните наистина се превърнаха в масови устройства, като милиони хора получиха възможност да сърфират в интернет, да гледат филми и музика навсякъде, където има покритие или Wi-Fi връзка, без да се налага да спират и да изчакват лаптопа им да се зареди.

През третото тримесечие на тази година са продадени 81 млн. смартфона в световен мащаб, сочат данни на анализаторската компания Gartner, което е близо два пъти повече от миналата година. На всеки пет продадени мобилни телефона вече се пада поне един смартфон. Това подчертава промяната в баланса на силите в полза на безжичните мобилни устройства, пише Wall Street Journal.

Мобилните телефони, базирани на операционната система Android на Google и iOS на Apple, надминаха по популярност BlackBerry на Research In Motion през тази година, показват още данни на Gartner.

Устройствата с Android дори се доближават по продажби до пазарния лидер Nokia, който изостана в темповете си на растеж и смени своя главен изпълнителен директор през тази година.

През 2010 инерция получиха и продажбите на таблетни компютри, благодарение на Apple и iPad. Apple продаде 7,5 млн. таблетни компютри само през първите шест месеца на пазара и според Gartner близо 55 млн. таблета ще бъдат продадени през следващата година.

Инерцията на пазара на технологични устройства остава най-силна при тези, които са най-лесно преносими и имат най-много приложения за различни полезни функционалности.

Вижте в галерията някои от водещите технологични тенденции в потребителската електроника през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още