IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SIM карти за всичко – от колата до растението

В близко бъдеще предметите вкъщи ще може да комуникират по интернет и мобилната мрежа. Дори и помежду си, без да въвличат собственика си

11:08 | 12.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: www.sxc.hu</em></p>

Илюстрация: www.sxc.hu

В бъдеще автомобилите ще съобщават сами за катастрофи, хладилниците ще пазаруват хранителни стоки в онлайн магазини, а цветята в саксиите ще молят за вода в профилите си в Twitter. Модерни сензори и SIM карти ще свързват почти всеки предмет в интернет и мобилната мрежа. До този момент бездушни неща ще могат да комуникират с хората и дори самостоятелно помежду си, се казва в анализ на австрийската информационна агенция APA.

Впрочем, говорещата кола вече не е толкова далече от нас. Високите класи автомобили от марките Audi, BMW или Mercedes-Benz вече разполагат с вградени SIM карти и ги използват, за да споделят местоположението си и да получават подходящите сведения за транспортните условия. В момента обаче SIM картите се възприемат все още като играчка, която показва на бордовия компютър новини и информация за времето.

Скоро това ще се промени драстично. В бъдеще специални сензори ще разпознават например петна от масло на банкета и ще пращат сигналите за това в идващия непосредствено автомобил. Той, от своя страна, ще праща сигнала до водача си, или сам ще се отклонява от хлъзгавото място. Ако пък се случи катастрофа, самата кола ще може самостоятелно да повика помощ, като се свърже с номера за спешна помощ 112. Технологията е наречена eCall и според последната евродиректива трябва да бъде въведена във всеки новопроизведен автомобил след 2015 г.

Мрежовият производител Ericsson вече показва колко далече може да стигне комбинацията от сензори и интернет връзка. Чрез вградени сензори цитрусово дърво измерва електромагнитните полета около себе си, регистрира по този начин движенията на хората и предава собствения си опит чрез Twitter. На най-големия конгрес за мобилни технологии, Mobile World Congress в Барселона, т. нар. "connected tree" например сподели чрез платформата за кратки съобщения, че десет посетители на конгреса вече са го докоснали и постепенно то започва да се чувства комфортно. Това звучи донякъде смешно и безсмислено, но показва същевременно, че едно стайно растение може например да подсеща със SMS собственика си, че е време за поливане.

Между 5 и 10 години ще отнеме свързването на по-важните предмети в мрежата, прогнозира в доклада си Hype Cycle for Emerging Technologies 2011 анализаторската компания Gartner. След само 15 години над 50 млрд. предмета ще са свързани помежду си чрез интернет, смята Алекс Синкер, изпълнителен директор на GSM Association.

Първата област, в която мрежата вече е свързала предметите, е електроснабдяването. Технологията Smart Metering прави възможно да се установи съвсем точно къде, кога и колко точно енергия се произвежда и използва и преразпределя излишната енергия към други места. Според европейските директиви до края на 2020 г. 80% от всички електромери във всяка страна-членка на ЕС трябва да са „интелигентни“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още