IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco: интернет и мрежите оказват влияние върху поведението и ежедневието ни

Границата между работата и личния живот става все по-тънка, а повече от половината анкетирани в проучване заявяват, че не биха могли да живеят без интернет

14:04 | 21.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Повече от половината от анкетираните в проучването заявяват, че не биха могли да живеят без интернет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Повече от половината от анкетираните в проучването заявяват, че не биха могли да живеят без интернет. Снимка: Ройтерс

Демонстрирайки нарастващата роля на интернет в живота на хората, вторият световен годишен доклад за технологии Cisco Connected World Technology Report разкрива, че мрежата е толкова важна, колкото основните човешки ресурси като въздух, вода, храна и дом.

Сред основните заключения са, че фирмите се стремят да балансират работата с настоящите и бъдещи служители, и бизнес нуждите на фона на нарастващите възможности за мобилност, рисковете за сигурността и технологии, които могат да предоставят достъп до информация неограничено – от виртуализирани центрове за данни и изчислителни облаци до традиционни кабелни и безжични мрежи.

Докладът установява също така, че повече от половината от анкетираните в проучването заявяват, че не биха могли да живеят без интернет и го посочват като "неразделна част от живота им". Четирима от всеки пет студенти и млади служители считат, че интернет е жизнено важен като част от средствата за препитание в ежедневието, също както въздухът и водата. 

Ако трябва да избират между едното или другото, по-голямата част от анкетираните ще изберат виртуалното движение чрез интернет връзка вместо физическото с автомобил.

Двама от пет студенти, анкетирани в световен мащаб, твърдят, че за тях мрежата е по-важна, отколкото запознанствата, излизането с приятели или слушането на музика, а всеки четвърти студент заявява, че актуализираният профил във Facebook е по-важен от купоните, запознанствата, слушането на музика или излизането с приятели.

За много от студентите мобилното устройство (лаптоп, смартфон, таблет) става "най-важната технология в живота“, като според проучването смартфоните са на път да изместят настолните компютри. Тези резултати провокират дебат върху това дали има необходимост от офиси, след като възможността за свързване към интернет и работа е навсякъде – у дома или на обществени места.

От Cisco очакват низходящата тенденция за спад на интереса към телевизията да продължи, тъй като телевизионните програми и филмите са достъпни за мобилни устройства. Само един от 25 студенти и служители заявява, че вестникът е най-важният инструмент за достъп до информация.

За сметка на това расте взаимодействието с Facebook: около девет от 10 (91%) студенти и служители (88%) в световен мащаб заявяват, че имат регистрация в най-голямата социална мрежа.

Под знака, че границата между работата и личния живот става все по-тънка, седем от 10 служители "са добавили като приятели" своите ръководители и/или колеги във Facebook, което е индикатор за падането на границите, разделящи работата и личния живот. Това не е всичко - от служителите, които използват Twitter, повече от двама от всеки трима следят Twitter дейността или на ръководителя, или на колегите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още