IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone губи блясъка си в Азия

Вече не е модерно да имаш продукт на Apple, твърдят потребители в Хонгконг и Сингапур

11:23 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вече не е толкова модерно да имаш iPhone. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вече не е толкова модерно да имаш iPhone. Снимка: Ройтерс

Сингапурският предприемач Айлийн Сим наскоро стартира приложение за разделяне на сметки, наречено BillPin с версия за IOS, защото това е доминиращата платформа в трите страни, към които Сим се бе насочила - Сингапур, Индия и САЩ.

„Но онова, което ни изненада силно, бе колко силен и бърз бе призивът за версия за Android“,  казва тя. 
Всъщност 70% от целевите потребители - 20-тина годишни студенти и току-що дипломиралите се - казват, че вече са на Android или планират да преминат към тази операционна система.

„Android наистина трудно може да се игнорира, в целия регион и в САЩ със сигурност, но изненадващо дори и в Сингапур ", казва Сим. "Дори по-малките ми братовчеди, които са в началото на 20-те си години, са най-вече на Android."

И така, BillPin пусна през януари и версия за Android.

Наполеон Бигс, главен директор по стратегиите в Gravitas Group, базирана в Хонконг компания за мобилен маркетинг, заяви, че докато Apple и iPhone остават премиум марки, то промоционалните усилия на Samsung са насочени към все по-възприемчива аудитория.

За някои се оказва въпрос на желание да се открои от тълпата с iPhone. Други намират устройствата с Android с по-висока мощност и по-големи екрани  за по-добре съобразени с техните променящи се навици - гледане на видео, писане с китайски йероглифи - докато цената на устройствата е по-ниска, като се имат предвид, че най-популярните социални приложения и игри са достъпни и за двете платформи.

"Хонконг е много капризно място“, каза Бигс.

Джанет Чан, 25-годишна рекламна консултантка в  Хонконг, има iPhone 5, но бързото падане на батерията и желанието за по-голям екран за гледане на филми я подтикват да премине към Samsung Galaxy Note II.

„След смъртта на Стив Джобс изглежда елементът на изненада при представяните продукти вече не е толкова голям", казва тя.

Разбира се, все още много хора в Азия купуват устройства на Apple. Магазините, продаващи продуктите си в държави като Индонезия, бяха пълни през коледните празници, а новият официален магазин на компанията в Causeway Bay в Хонконг бе задръстен от опашки през повечето дни.

Междувременно се появиха спекулации, че в следващото поколение на iPhone и iPad Apple ще предложи и 128 GB вариант. Непреки доказателства за това се намират в новата бета версия на iOS 6.1, при която се виждат за първи път конфигурационни данни със 128 GB. Очевидно Apple тества с iOS 6 новите устройства, които разполагат с по-голяма памет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още