IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плах тинейджър и компютърен маниак

Едуард Сноудън – технологичният специалист, който накара държавният апарат на САЩ да затрепери

08:52 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;29-годишния Едуард Сноудън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 29-годишния Едуард Сноудън. Снимка: Ройтерс

Те се женят през 1979 г., малко след като двамата са станали пълнолетни. През 1993 г., когато Сноудън е бил десетгодишен, семейството купува къща в Крофтън, Мериленд. Те са живели там в продължение на около седем години. Сноудън е посещавал там основно и средно училище, преди да бъде приет в университета Арундел през 1997 година.

След първия семестър на втори курс той повече не влиза в занятия, казва Боб Мосие, говорител на Ане Училища Anne Arundel County Public Schools. През 2001 г., когато Сноудън следва да е завършил университета, родителите му се развеждат, става ясно от съдебните документи.

Баща му се жени повторно и се премества с новата си съпруга, Карън Сноудън, в Ъпър Макюни Тауншип в Пенсилвания, където са били посетени от агенти на ФБР, както пише във вчерашния си брой Allentown Morning Call.

Майката на Едуард Сноудън е купила апартамента в Еликът Сити през 2002 година. Синът ѝ е живял там в продължение на около две години. Около веднъж на две седмици тя му носи хранителни стоки, казва още Кинси. Той е имал малко посетители, с изключение на една млада жена, с кола с регистрационен номер от Вирджиния.

През май 2004 г. Сноудън се присъединява към запасняци от армията на САЩ. Около четири месеца по-късно той е уволнен, казва подполковник С. Джъстин Плат, говорител на армията. Той е получил по време на своето пребиваване  във Форт Бенинг, Джорджия, специално обучение, казва Плат.

Според Guardian и Washington Post, на които той е пратил секретни документи за програмата "Prism", Сноудън е работил в продължение на около четири години за редица външни фирми, които обаче са изпълнявали държавни поръчки. Когато през март 2012 г. той подкрепя президентската кандидатура на Пол с  250 долара, той пише, че Dell е негов работодател и посочва за постоянен адрес Колумбия в американския щат Мериленд.

При второто си дарение от 250 долара през юли 2012 г., той нарича себе си само "старши съветник", но не споменава име на компания. Той посочва като адрес на пребиваване Уайпаху в Хавай. Американското министерство на правосъдието е помолило Dell да не коментира въпроса, заявява говорител на компанията по телефона. Той не дaва повече подробности дали Сноудън е бил наистина назначен в Dell.

Специализираната в сектора на отбраната компания Booz Allen Hamilton потвърди, че Сноудън е работил за нея за по-малко от три месеца - в Хавай. Сноудън заяви по-рано пред Guardian, че е оставил приятелката си в Хавай, когато е емигрирал в Хонконг.

Елизабет Сноудън, наричана Уенди и водена от помощно куче заради заболяването си от епилепсия, според  Кинси от много години живее сама в апартамент в Еликът Сити. "Уенди е много готина – прекрасен съсед“, казва Кинси в понеделник. Както и синът ѝ, тя никога не дърпа завесите в дома си, добавя тя. „Снощи (б. р. във вторник) това се случи за първи път".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още