IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет концерните се борят срещу упоритите американски служби

Microsoft се опитва да се отбранява срещу впечатлението, че е бил доброволен помощник на тайните служби в следенето на потребителите

15:41 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Интернет концерните се борят срещу упоритите американски служби

Във вторник правителството на САЩ се изправи пред още един съдебен иск заради наблюдението на гражданите от страна на щатската разузнавателна общност. Към това трябва да се прибави и съдебно решение за по-голяма прозрачност и един все по-ядосващ се технологичен гигант. Microsoft се защитава срещу впечатлението, че е бил доброволен помощник на американското разузнаване в аферата за кибершпионажа. За тази цел компанията иска да даде повече информация за заявките за предоставяне на информация по програмата за следене Prism. Но това засега е изрично забранено, пише в обзорен материал AP.

Главният юрисконсулт на Microsoft Брад Смит заяви във вторник, че лично е помолил правосъдния министър Ерик Холдър да окаже натиск за разрешение за оповестяването на данните. "Убедени сме, че Конституцията на САЩ ни гарантира свободата да споделяме повече информация с обществеността. Но правителството ни въздържа да сторим това".

В тази битка след оповестяването на сътрудничеството на щатските технологични гиганти с тайните служби Microsoft не е сам: гигантите от Силициевата долина Google, Facebook и Yahoo се борят конкретно за това да могат да назовават броя и обхвата на заявките за данни за "националната сигурност" . Компаниите се опасяват, че опасенията за опазването на личния живот на потребителите ще се отразят лошо на бизнеса им. Държавните органи обаче реагират вяло, оплаква се Microsoft. "Надяваме се, че министърът на правосъдието може да се намеси и да промени това".

Наскоро британският вестник The Guardian писа подробно за тясното сътрудничество между американската агенция за национална сигурност NSA и Microsoft. Материалът съдържа "сериозни неточности", пише Смит в постинг в блога на компанията.

Но това не е всичко - във вторник щатски съд реши, че правителството на САЩ трябва да признае, че принуждава Yahoo да си сътрудничи с разузнавателните агенции на държавата. Съдът, отговорен за надзора над шпионските дейности (Foreign Intelligence Surveillance Court), застана на страната на американската интернет компания.

През 2008 г. Yahoo е възразил по съдебен път срещу принудата да сътрудничи в шпионски програми като Prism, но тогава претърпя поражение. Администрацията на президента Барак Обама заяви, че решението на съда следва да се засекрети по причини, свързани с националната сигурност.

Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още