IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Похватите на една германска компания да не плаща данъци в САЩ

ОИСР препоръчва правителствата да адресират пропуските в данъчното законодателство, включително кредитирането на дъщерни дружества

08:42 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Похватите на една германска компания да не плаща данъци в САЩ

През юли 2012 г. тогавашният финансов министър на САЩ Тимъти Гайтнър посети германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на почивката му, за да дискутират кризата в еврозоната. Те обаче обсъдиха и един доста наболял за Шойбле въпрос – избягването на корпоративното данъчно облагане, пише Ройтерс.

В писмо, което Шойбле по-късно изпрати на Гайтнър, финансовият министър обяснява, че технологичните компании са сред бизнесите, които прилагат най-агресивните форми на избягване плащането на данъци. Той освен това изразява подкрепата си за международни действия срещу законното заобикаляне на данъчните системи.

„Прехвърлянето на печалбата е по-голям проблем в САЩ. Данъчните закони в Германия затрудняват това. Това може да оясни защо ние не знаем да има германска компания, която да може да се сравнява с данъчните дела на американските компании“, посочва Шойбле.

Една германска компания обаче прилага подобни техники. Ако не ги беше приложила, тя щеше да плати 100 млн. евро повече всяка година, като част от тях щяха да влизат в хазната на САЩ.

Става въпрос за софутерната компания SAP, която е четвъртата по големина в Германия с пазарна капитализация 90 млрд. долара. Подобно на Google и Microsoft компанията насочва печалби към дъщерни дружества в Ирландия, където корпоративният данък е 12,5%, твърди информационната агенция. За сравнение, в Германия данъкът е 30 на сто, а в САЩ – най-големият пазар на софтуерния гигант, е 39%, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Средно за миналата година SAP е платила 26% глобален корпоративен данък – с около 20 процентни пункта по-малко в сравнение с преди десет години. Част от намалението се дължи на значителното понижение на данъчното бреме в Германия, но компанията е структурирана така, че Ирландия да е базова за 20% от печалбите й. Същевременно страната допринася за по-малко от процент от продажбите на групата.

Дъблин е базата на компанията за цялото ноу-хау и интелектуалната собственост, произвеждани от компанията. Дъщерното ирландско дружество освен това кредитира американското подразделение с милиарди долари при значително по-висока лихва, отколкото компанията може да получи от пазарите.

В това няма нищо незаконно. От компанията уточняват, че печалбите, отчетени в Ирландия, отразяват реална дейност и рискове, поети от ирландското дъщерно дружество. Структурата пък е избрана заради оперативни, а не данъчни съображения.

„SAP не е в Ирландия заради данъците“, коментира Лиъм Раян, който оглавява дъщерното дружество в страната, пред Ройтерс. Данъчните власти в САЩ и Германия обаче отказват коментар засега. Говорител на Шойбле допълва, че министерството няма да коментира конкретни компании.

Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още