IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AT&T копира Google с мащабни планове за бърз интернет

От мобилния оператор обявиха, че обмислят изграждането на оптична мрежа в 100 американски града

12:37 | 27.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Два месеца, след като Google обяви, че ще се опита да изгради оптична интернет мрежа в 34 гъстонаселени градски региона, мобилният оператор AT&T оповести планове да “разшири своята инфраструктура за високоскоростен интернет в до 100 града и общини в Америка, които кандидатстват за услугата. В това число са и 21 нови, гъстонаселени градски региона.”

Преди технологичният свят да се въодушеви прекалено, от Bloomberg уточняват, че AT&T не обещава, че плановете й ще се осъществят. “Разширяването на нашата инфраструктура няма да се отрази на планираните годишни инвестиции на компанията,” обявиха от централата на мобилния оператор, с което ръководството вероятно иска да увери инвеститорите си, че парите им са в сигурни ръце, смятат анализатори.

От AT&T ще решат с кои градове ще работят според възможностите, които те предлагат.

“AT&T ще си сътрудничат с местни лидери на пазара, за да дискутират начини за доставяне на услугата в познатите им области,” съобщава представител на компанията. Сред набелязаните американски градове са Атланта, Аугуста, Шарлът, Чикаго, Кливланд, Форт Уърт, Форт Лодърдейл, Грийнсбъро, Хюстън, Джексънвил, Канзас Сити, Лос Анджелис, Маями, Нашвил, Оукланд, Орландо, Сан Антонио, Сан Диего, Сейнт Люис, Сан Франциско и Сан Хосе. От AT&T включват към това число различни общности около тези градове, за да докарат броя на до 100.

Изявленията на AT&T са подобни на тези на Google, като от компанията дори умоляват управата на съответните области да осигури експедитивно разрешение и лесен достъп до своята инфраструктура.

Засега мрежата Google Fiber се предлага само в Канзас и Прово, Юта. Намерението на Google да строи в Остин съвпада напълно с тези на AT&T, които подготвят услугата си GigaPower за същия град.

Журналист от DSLReports смята, че плановете за развитие на оптичната мрежа на AT&T в голяма степен са въздух под налягане. “AT&T иска пресата и публиката да повярва, че компанията е ангажирана в проект за масово развитие на оптичният интернет за дома,” пише той. "Реално AT&T просто ще оптимизира вече съществуващата си инфраструктура за високоскоростен интернет.”

От компанията обявиха, че услугата им GigaPower е достъпна от десетки хиляди домакинства в Остин и околностите от декември 2013 г., като плановете са числото да се удвои през 2014 г. В Остин има 325 000 домакинства.

Интернет достъпа от типа GigaPower струва 70 долара месечно и предлага скорости до 300 Mbps, като през тази година от компанията планират да увеличат скоростта до 1Gbps. Ако към интернет достъпа се добави телевизия и GSM план, цената може да нарасне до 150 долара на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още