IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важните технологични събития на 2014 г.

Динамична година с много нови продукти и услуги преживя светът на технологиите

16:38 | 01.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

iPad Air 2

Феновете на устройствата на Apple имаха щастието да видят още един нов продукт на компанията тази година. Става дума за таблета iPad Air 2, който е с 18% по-тънък от предшественика си и си спечели славата на най-тънкия таблет на пазара. Устройството е дебело само 6,1 мм и има 9,7-инчов дисплей, чиято резолюция е 2048x1536 пиксела. Освен това той има система за защита, която използва пръстови отпечатъци, както и двойни микрофони за много по-добър звук.

Google Glass в лещи

Google продължава технологичното развитие на Google Glass, представяйки иновативна идея за контактни лещи, които могат да правят снимки. Компанията вече е подала заявка за патент на микро камера, която работи с контактни лещи за хора, болни от диабет. В лещите се поставят специални датчици, които следят нивата на глюкоза в сълзите на собственика. За пореден път Google показа, че мисли изключително напредничаво.

Ходовете на Blackberry

2014 г. беше година на надежди за Blackberry. Не защото компанията пусна на пазара нещо революционно ново, но направи нови стъпки към възвръщането на пазарния си дял с пускането на нови устройства. Първото, смартфона Passport, се отличава с нестандартен дизайн, който е почти квадратен. Целта на производителя на телефони е да привлече сериозната аудитория с него, претендирайки с предлагането устройство, което е удобно и същевременно особено полезно на професионалистите. Компанията обяви, че през 2015 г. ще пусне на пазара смартфона Classic, с който се връща към корените си – физическата клавиатура и тъчпада. Въпросът, който остава неясен, е дали връщането към корените, ще даде нужното на BlackBerry, за да се изтласка нагоре.

Смартфонът с най-впечатляващ екран

Корейският технологичен концерт LG Electronics изненада всички със своя смартфон G3, наследника на LG G2, който пожъна големи успехи. Новото устройство може да се похвали с най-впечатляващия екран в света. 5,5-инчовият дисплей е с изключително тънка рамка и е с резолюция от 2560x1440 пиксела, каквато няма нито едно друго конкурентно устройство на пазара. Компанията поставя нови стандарти при картината, благодарение на гъстотата на пикселите от 538ppi на Quad HD дисплея.

Xiaomi

Китайските играчи на пазара на мобилни устройства се превърнаха в сериозен фактор и истинска заплаха за гиганти като Apple и Samsung, тъй като започнаха да превземат части от техните пазарни дялове. Това се случи благодарение на пускането на серия значително по-евтини устройства. Те привлякоха потребителите, които не могат да си позволят висок клас устройства като iPhone и Samsung Galaxy. Най-добрият пример за това е китайската компания Xiaomi, която влезе в топ 3 на най-големите производители на смартфони в света.

Walkman

Sony реши да възроди от пепелта своя прочут музикален плейър Walkman, вдъхвайки му нов живот. 35 години след излизането на първото устройство с тази марка на пазара се появи ново, което ни най-малко не прилича на оригиналния касетофон от 1979 г. Устройството, което струва 700 долара, е насочено към високия клас потребители, а целта му е да бъде конкурент на прочутия iPod на Apple. То разполага със 128 гигабайта памет за музикални файлове, които са с изключително високо качество. И ако някога Walkman беше продукт за масовия потребител, днес то е насочено само към онези, които не се страхуват да платят повече за плейър, който спокойно може да бъде изместен от поредния смартфон.

Project Ara

Google изненада феновете на джаджите, представяйки модулния смартфон Project Ara, който може да бъде нагаждан според нуждите на потребителя. Хардуерният проект е особено интересен с това, че отделните компоненти на устройството могат да бъдат размествани. Проектът е в ранен стадий на развитие, но се очаква първата версия на смартфона да бъде пусната в началото на 2015 г. Целта на създателите му е потребителят сам да избира с какво да разполага телефонът му. 

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
FNM
преди 9 години
Явно г-ца Кирилова под технологични събития разбира само тези в областта на IT. По света се случват непрекъснато много технологични пробиви в най-различни сфери на икономиката и науката и те са доста по-важни от това да си качиш снимките в Облака. Освен това, според мен меко казано, подбора е доста неудачен. Блекбери е ясно, че са пътници; голямата иновация ли е iphone с нормални като размери екрани? Новият ipad пък бил по-лек и тънък, е нито е най-лекия или тънък на пазара, да не говорим, че като като функции в сравнение с note серията на Самсунг е на бая голямо разстояние, е може да е малко по-красив, ама трябва да си доста комплексиран, че да си купуваш джаджа щото е по-красива. А и статистиката за пазарните дялове е неумолима - за миналата 2014 г. Андроид достига рекорден пазарен дял по света и то въпреки, че Епъл най-после навлезнаха на Китайския пазар по-сериозно и т.н. и т.н.Въобще Инвестора понякога пускат малко по-елементарни статии отколкото би трябвало. Мое мнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още