IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важните технологични събития на 2014 г.

Динамична година с много нови продукти и услуги преживя светът на технологиите

16:38 | 01.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2014 година вече е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция Икономиката през 2014 г. Предлагаме ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономическия живот на България и света. 

"Disruption" e много важна дума в Силициевата долина. Това е моментът, в който един нов бизнес модел преобръща един вече утвърден пазар. Да бъдеш такъв е много по-ценно от това да имаш бърз растеж. Това означава, че ти можеш да промениш света, поне малко. 2014 г. беше пълна с потенциални предвестници на промяната.

Apple например го направи поне два пъти. Компанията представи през октомври своята система за плащане с iPhone Apple Pay, първоначално в Съединените щати. Вместо да се плаща с пари или с банкова карта, всеки един клиент може да извади своя телефон на Apple до POS терминала. Плащането ще бъде потвърдено от сензора за пръстови отпечатъци на iPhone. Ако системата се наложи, то тя ще може да преразпредели паричните потоци на няколко места.

Второто нововъведение Apple направи по време на представянето на новия си модел IPAD - препрограмируема SIM карта, с която всеки може бързо да смени оператора си на мобилната мрежа. 

Но като цяло 2014 г. бе изключително динамична и интересна за света на технологиите. През последните 12 месеца на пазара се появиха редица дългоочаквани продукти, включително новият iPhone. На преден план излезе спорната услуга Uber, появиха се интересни хардуерни проекти, като Project Ara, а някои стари се върнаха към нов живот - като Walkman. Ето какво още видяхме през 2014 г. в технологично отношение.

IPO-то на Alibaba

Китайският онлайн търговец на дребно Alibaba се листна на борсата и се превърна в едно от събитията на годината със своето страхотно IPO. В първия ден от търговията с ценни книжа акциите на фирмата поскъпнаха с над 30% от емисионната цена от 68 долара на акция. Благодарение на това пазарната стойност на компанията нарасна на разредена основа достигна 230 млрд. долара. Alibaba беше оценена цели 25 пъти над очакваната от банките поематели печалба за 2015 г.

Uber

Услугата за споделено пътуване Uber определено разбуни духовете през последната година. След като разшири бизнеса си на редица пазари, Uber се сблъска със сериозни препятствия по пътя си. В много държави таксиметровите шофьори излязоха на стачки, обявявайки, че услугата подрива бизнеса им. Други страни изразиха опасения, че Uber може да носи опасност за пътниците, а тези страхове станаха още по-големи, когато индийка беше изнасилена от шофьор, работещ за Uber. Сега компанията се бори с регуларорите на редица места по света. Отскоро услугата е достъпна и в България.

Социалните мрежи

Facebook остава лидер сред социалните мрежи. През тази година тя заложи изключително на отделянето на някои свои услуги. Може би най-големият ѝ ход беше отделянето на приложение за изпращане на съобщения Messenger от основното мобилно приложение на социалната мрежа. Все повече платформи пък търсят нови възможности за реклама, като Pinterest и Snapchat, които тестват или пускат спонсорирани реклами. От своя страна приложението за споделяне на снимки Instagram задмина Twitter по брой потребители. То вече има 300 млн. активни потребители месечно, които снимат, редактират и споделят снимки помежду си. Tumblr стана най-бързо растящата социална мрежа, тъй като успява с най-бърз темп да привлича нови потребители. 

Iphone 6

Безспорно най-очакваното събитие на годината в технологичния свят беше излизането на новия смартфон на Apple. През тази година компанията ни зарадва с устройства с по-големи екрани. На бял свят се появиха iPhone 6, който има 4,7-инчов дисплей, и iPhone 6 Plus, който е 5,5 инча. И двете джади имат по-дълъг живот на батерията, а появата им на пазара предизвика истински фурор. Огромни опашки се извиха пред магазините по цял свят, предлагащи новите устройства на Apple. Само в първия ден компанията получи над 4 млн.заявки за iPhone 6. Това само подчерта част от проблемите, с които се сблъска компанията съвсем скоро след това – огромно търсене и невъзможност да му отговори на момента.

Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
FNM
преди 9 години
Явно г-ца Кирилова под технологични събития разбира само тези в областта на IT. По света се случват непрекъснато много технологични пробиви в най-различни сфери на икономиката и науката и те са доста по-важни от това да си качиш снимките в Облака. Освен това, според мен меко казано, подбора е доста неудачен. Блекбери е ясно, че са пътници; голямата иновация ли е iphone с нормални като размери екрани? Новият ipad пък бил по-лек и тънък, е нито е най-лекия или тънък на пазара, да не говорим, че като като функции в сравнение с note серията на Самсунг е на бая голямо разстояние, е може да е малко по-красив, ама трябва да си доста комплексиран, че да си купуваш джаджа щото е по-красива. А и статистиката за пазарните дялове е неумолима - за миналата 2014 г. Андроид достига рекорден пазарен дял по света и то въпреки, че Епъл най-после навлезнаха на Китайския пазар по-сериозно и т.н. и т.н.Въобще Инвестора понякога пускат малко по-елементарни статии отколкото би трябвало. Мое мнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още