IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо книжата на Sharp се сринаха с 26% само за ден

Като част от плана за преструктуриране концернът възнамерява да прибегне до намаление на капитала си

17:16 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпадналият в ликвидна криза японски производител на електроника Sharp обмисля намаление на капитала си, заяви компанията в понеделник. Това е едно от изискванията за отпадане на стари задължения от баланса на компанията и скорошно възобновяване на изплащанията на дивиденти.

Като част от плана за преструктуриране концернът възнамерява да прибегне и до тази мярка, като в хода на операцията няколко акции ще бъдат заменени от една нова акция, предава Bloomberg. 

Компанията е готова да намали капитала си с повече от 99% до 100 млн. йени ( 834 000 долара), като част от плана си за възраждане, който възнамерява да представи в четвъртък. Тя също така може да емитира нови привилегировани акции на две японски банки, които са основните му кредитори, в замяна на намаляване на дълга, заяви представител на компанията.

На борсата новината предизвика истинска шокова вълна, като по време на сесията в Япония акциите се обезцениха с до 30 на сто. В края на сесията спадът бе от 26%.

Очаква се компанията да даде повече детайли по плана в четвъртък. Според информация на Ройтерс обаче главните кредитори на Sharp - Mizuho и Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ – са обещали на компанията още 1,7 млрд. долара. Едно евентуално понижаване на капитала би открило и пътя за нови инвеститори. 

В замяна на новите кредити мениджмънтът на компанията е обещал съкращаването на още 5000 работни места и отделяне на изпитващия затруднения бизнес с дисплеи за смартфони. В това направление компанията, която е доставчик и на Apple, изпитва все по-сериозни затруднения заради евтиното производство на азиатски конкуренти.

За последните пет години акциите на компанията се обезцениха с над 80%. През 2012 г. компанията, която произвежда продукти като соларни модули, калкулатори и LED лампи, както и дисплеи за смартфони и телевизори, бе спасена от фалита с кредит от 3 млрд. долара. Тогава бяха съкратени над 5000 работни места. След това компанията напусна пазара на телевизори в Европа и закри бизнесите си със соларни панели в Европа и в САЩ.

През февруари компанията заяви, че ще отчете годишна нетна загуба за трети път през последните четири години. Основната причина за това се крие в спадащите продажби на дисплеи за телевизори и телефони на фона на ценовата конкуренция с Китай и Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още