IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо поскъпнаха акциите на Twitter

Временният директор Джак Дорси увеличава участието си в публичната компания, която удължава партньорския си договор с NFL

09:42 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Застаналият временно на поста главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси насърчи индиректно в понеделник курса на акциите на компанията. Той и други членове на Борда на директорите, като финансовият директор Антъни Ното, са разширили значително портфолиото си в услугата за кратки съобщения, както става ясно от съобщение на  Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchange Commission, или SEC), цитирано от Bloomberg. 

Дорси, който лично е инвестирал около 875 000 долара за ценни книжа,  подчертава хода си с демонстративен жест. Той сподели линка към съобщението в сайта на SEC в своя акаунт в Twitter и коментира, че „инвестирам в бъдещето на Twitter“. Това, разбира се, се хареса на инвеститорите, и акциите се изстреляха в сесията с над 9 на сто до 29,50 долара за брой. 

Бившият директор на Twitter Дик Костоло, който през юни след продължителна критика към начина на управление бе принуден да напусне поста, често приковаваше внимание към концерна с масивни операции по обратни изкупувания на акции. Преди дни (7-и август) книжата се обезцениха до най-ниското си ниво от 27,82 долара, като се котираха малко над емисионната им стойност при борсовия дебют от 26 долара.  Това се случи на фона на слабия тримесечен отчет на компанията, който разкри изненадващо слаб ръст на броя на потребителите. 

Миналата седмица Джак Дорси, временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на Twitter, който е и неин основател, и Ното предупредиха, че ще отнеме време, преди социалната мрежа да се справи със забавянето в ръста на новите потребители. Те също така посочват, че търсенето от рекламодатели не оправдава техните очаквания. Същевременно Twitter търси нов изпълнителен директор, който да седне на мястото на Дик Костоло. 

Освен Дорси други възможни претенденти за поста са бившият директор на Yahoo Рос Левинсън, директорът на приложението за новини Flipboard Майк Маккю, основателят на Instagram Кевин Систром и изпълнителният директор на сайта за блогове Medium Евън Уилямс, твърди SunTrust Robinson Humphrey.

Освен придобиването на акциите, за по-високия курс на книжата се погрижи и друга новина. Компанията обяви, че удължава сключения през 2013 г. договор с Националната футболна лига на САЩ (NFL). В бъдеще сътрудничеството ще бъде задълбочено. Twitter ще публикува всекидневно клипове, инфографики и друго ексклузивно съдържание, свързано с лигата. Преди всичко финалът на Super Bowl е истински магнит за публиката в САЩ. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още