IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнът на центровете за данни - краят на хардуерния "Боен клуб"

Google беше сред малкото големи играчи, които не искаха да споделят повече за това как изграждат инфраструктурата си. Играта обаче се промени

18:15 | 13.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преди половин десетилетие Джонатан Хейлигър сравни света на интернет центровете за данни с "Боен клуб". Това се случи през пролетта на 2011 г. , а интернет гигантите, в това число Google, Amazon и Microsoft, създаваха нов тип центрове за данни. Техните онлайн империи станаха толкова големи, че те не можеха повече да разчитат на обичайния хардуер, предлаган от Dell, HP и IBM.

Те се нуждаеха от хардуер, който е по-евтин, по-опростен и по-гъвкав. Ето защо зад кулисите те създадоха този хардуер от нулата и го произведоха заедно с малко известни компании в Азия, пише Wired.

Този пазар в сянка рядко е обсъждан публично. Компании като Google разглеждаха най-новите си центрове за данни като конкурентно предимство, което беше пазено в дълбока тайна от конкурентите. Но след това Facebook промени правилата на играта. Компанията, която стои зад популярната едноименна социална мрежа, направи последния си сървър с отворен код и разкри това, което се крие зад дизайна на нейните центрове за данни, като сподели всичко това в рамките на нова организация, наречена Open Compute Project.

„Време е да спрем да се отнасяме към дизайна на центровете на данни като Боен клуб и да разкрием начина, по който те биват изграждани“, твърди Хейлигър, който е вицепрезидент технически операции във Facebook.

С Open Compute Project Facebook има за цел да създаде цяла общност от компании, които свободно ще споделят информация за дизайна на своите центрове за данни, надявайки се да насърчат еволюцията на интернет хардуера и благодарение на икономиите от мащаба да съдейства за намаляване на разходите за този хардуер.

Наскоро Microsoft също сподели дизайна на своите центрове. Компании като HP и Quanta също се присъединиха. Да не забравяме и Apple – бастионът на секретността, който също се включи.

Настрани от всичко това останаха двама големи играчи – Google и Amazon. Но днес броят се сви до един. На годишното събитие Open Compute Summit в Сан Хосе, Калифорния, Google обяви, че се присъединява към проекта и вече работи с Facebook по нов хардуер с отворен код.

Новината само потвърди колко важна е идеята на Facebook. Google беше първата компания, която преосмисли дизайна на своите центрове за данни в модерната епоха. В продължение на години нейната технология беше значително по-напреднала спрямо тези на останалите компании. Но когато Хейлигър се оплака за разбирането в стил „Боен клуб“, Google беше под прицела на думите му. Чрез Open Compute Project Facebook досега даваше тласък на останалата част от индустрията. А пазарните сили принудиха Google да сподели своите тайни в нови начини.

„Google и останалите започнаха да се приближават все повече и повече“, твърди Джейсън Тейлър, вицепрезидент на Facebook, отговарящ за инфраструктурата.

Но ходът на Google показва също така други промени в големите интернет играчи. Сътрудничеството между Google и Facebook показва развитието на технологиите за изкуствен интелект, която променя бързо голяма част от съвременния свят. И двете компании смятат изкуствения интелект като нещо ключово за бъдещето. И двете вярват, че бързо ще постигнат по-голям успех, ако споделят и работят заедно по някои основни основни технологии.

Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
verimg
преди 8 години
Нищо ново. Всеки би желал да сподели старата си технология със света и да го мислят за 'много готин' . Въпросът е кой кого води за носа. Според мен отново гугъл води фацебук. :) Което е нормално - все пак онези нямат нищо реално. Само потребители, тоест маймунчета за облъчване с реклами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Много полезна информация за мене. Не знаех за това до сега. Кратка "разходка" из интернет ми показа, че това наистина може и да е "turning point" в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още