IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнът на центровете за данни - краят на хардуерния "Боен клуб"

Google беше сред малкото големи играчи, които не искаха да споделят повече за това как изграждат инфраструктурата си. Играта обаче се промени

18:15 | 13.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Щастливи да споделят

Урс Хьолзле, един от първите служители на Google и инженер, в най-голяма степен отговорен за вероятно най-голямата и най-развита компютърна мрежа, не смята, че днешната новина представлява голяма промяна. Той посочва, че и в миналото Google е обсъждала дизайна на своя вътрешен хардуер свободно.

Всъщност Google разкри част от дизайна на сървърите си през 2009 г. Миналата година тя повдигна завесата върху своя подход към хардуера за компютърни мрежи. Но обикновено Google разкрива своя дизайн едва след като се е насочила към нещо друго. Тя не предоставя отворен код за своите продукти в стила на Facebook. Но сега двете компании работят активно заедно именно в хардуерен план и възнамеряват да заложат на отворен код, което показва променящите се приоритети на двете компании.

Заедно Google и Facebook разработват нов хардуер – огромна кабина за компютърни сървъри. Продуктът ще предоставя четири пъти повече електрическа сила на тези машини, преминавайки от 12 до 48 волта.

Край на „Боен клуб“

Защо Google прави всичко това? Част от учените, занимаващи се с виртуална реалност, вярват, че подобно споделяне може да увеличи проучванията, защото истинският прогрес идва от по-голямата съвместна работа. Това е основната причина да започне да работи с отворен код. Но компанията иска да покаже добрата си воля да помага, а това е добър пример.

Google вече използва подобен хардуер в своите центрове за данни. Ако Facebook и останалите приемат това като стандарт, може да се стигне до значително намаляване на разходите за хардуер. Говорим за икономии от мащаба. Според Хьолзъл, ако компанията наистина успее да помогне на останалите, полза ще има за всички.

В миналото Google беше преди всичко компания, която предлагаше интернет услуги на потребителите. Но сега тя има намерение да се трансформира в компания за облачни услуги, като кани компании от цял свят а управляват бизнеса си в нейната онлайн инфраструктура. Това означа също така, че Google има интерес да покаже на света как е построила своите центрове за данни и да направи услуга на по-голямата технологична общност.

Накратко, нарастването на популярността на изчислителните облаци ще сложи край на „Боен клуб“. Първото правило на центровете за данни е: Нека говорим за центровете за данни. И то много.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
verimg
преди 8 години
Нищо ново. Всеки би желал да сподели старата си технология със света и да го мислят за 'много готин' . Въпросът е кой кого води за носа. Според мен отново гугъл води фацебук. :) Което е нормално - все пак онези нямат нищо реално. Само потребители, тоест маймунчета за облъчване с реклами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Много полезна информация за мене. Не знаех за това до сега. Кратка "разходка" из интернет ми показа, че това наистина може и да е "turning point" в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още