IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei и трудностите да се превърне в "готина" марка

Някога компанията беше насочена към телекомуникационните оператори, а сега иска да набере повече сили в потребителската електроника

13:05 | 23.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Китайският телекомуникационен гигант Huwei Technologies иска да бъде "готин". Това е едно от най-големите предизвикателства пред компанията, докато тя се опитва да се конкурира с двата гиганта Apple и Samsung Electronics, пише Wall Street Journal.

Huawei, която постигна успех през последните три десетилетия основно чрез продажбата на телекомуникационно оборудване като рутери и суичове, се превърна в третия най-голям производител на смартфони в света през последните години.

За да си изгради имиджа на по-стилна компания, Huawei работи с дизайнери и модни луксозни марки. Тази година тя обедини усилия с австрийския производител на бижута Swarovski Group за създаването на инкрустиран с камъни телефон и такъв умен часовник. Миналия септември тя спонсорира десетата годишнина на Vogue China – събитие, което се проведе в кралския дворец в Милано, където директорите на компанията се смесиха с личности като модния дизайнер Джорджо Армани и американския супермодел Карли Клос.

"В миналото Huawei се фокусираше прекалено много върху технологиите, но сега е готова да се учи от модната индустрия“, коментира Анита Чанг, издател на Vogue China.

Когато през 2011 г. Даниел Де Грандис се присъедини към Huawei на поста директор маркетинг и продажби за Италия, компанията беше почти непозната за потребителите. В проучване, направено от нейния маркетинг екип, само 15% от италианците твърдят, че са чували за Huawei по това време. Един от респондентите дори смятал, че компанията произвежда дрехи.

"За потребителите Huawei не беше марка“, посочва Де Грандис.

Оттогава Huawei стана далеч по-позната в Европа. Тя постигна това чрез сключването на сделки за спонсорство с професионални футболни отбори като италианския Милан и испанския Атлетико Мадрид. Миналата година тя увеличи двойно своите разходи за реклама в Италия и пусна телевизионни реклами за първи път в страната, твърдят мениджъри.

Huawei вече набра сили като достъпна алтернатива на Apple и Samsung в Италия и Испания, където пазарният ѝ дял нарасна съответно до 11% и 12% през четвъртото тримесечие от близо 3% преди три години.

„Мога да взема моя телефон Huawei и да го оставя пред себе си в бар без да се чувствам засрамена“, коментира Таня Тиерни, 26-годишна жена от Торино.

Въпреки бързия си растеж Huawei все още не може да открие как да се превърне в марка, която продава продукти на по-високи цени. Средната цена на смартфон на Huawei миналата година беше 204 долара, докато тази на Samsung беше 343 долара, а тази на Apple – 714 долара, сочат данни на IDC.

За Huwei, чийто бизнес традиционно е фокусиран върху телекомуникационните оператори, изграждането на потребителска марка е нещо напълно ново.

През октомври на изложението на потребителска електроника IFA в Берлин Huawei направи презентация, в която Ричард Ю, ръководител на бизнеса ѝ с електроника, беше облечен в красив костюм и се разходи по подиума заедно с два елегантни модела като част от „модно шоу“. Ю, който по думите на колегите си е ориентиран към детайлите, инженер, обичащ данните, седнал на мястото си веднага след приключването на ревюто.

„Ричард не спираше да повтаря: „Не, не, моля ви, не ме карайте да правя това“, твърди Глори Джан, маркетинг директор на Huawei, която е организирала събитието.

През януари 2016 г. компанията обяви новото си партньорство със Swarovski и двете компании представиха заедно умен часовник за 600 долара, който е украсен със скъпоценни камъни. Той беше представен на Consumer Electronics Show в Лас Вегас.

След събитието Ю и изпълнителният директор на Swarovski Даниел Коен са обсъдили бъдещите си бизнес планове във френски ресторант, твърдят мениджъри от Huawei. За да изгради потребителска марка, Huawei трябва да промени мисленето си, посочва Ю.

„Най-трудното нещо е да промениш начина, по който мислят хората. Ние трябва да променим нашия“, категоричен е той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още