IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei пусна хибрид между таблет и лаптоп за 700 долара

Устройството разполага с клавиатура и стилус

13:17 | 22.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: consumer.huawei.com</em></p>

Снимка: consumer.huawei.com

Китайската технологична компания Huawei Technologies, която наскоро стана третият най-голям производител на смартфони в света, сега се насочва към пазара на устройства хибриди между таблети и лаптопи. Това открива нов фронт в нейните усилия за експанзия в конкурентния сектор с потребителска електроника, пише Wall Street Journal.

По време на Mobile World Congress в Барселона в неделя Huawei представи новия си продукт MateBook, който разполага с 12-инчов екран с висока резолюция, клавиатура и стилус. Устройството, което работи с операционната система на Microsoft – Windows, е първият хибриден продукт на Huawe, съчетаващ в едно таблет и лаптоп, който е насочен към бизнес пазара.

MateBook е със стартова цена от 700 долара, а клавиатурата струва още 129 долара. Но това е с 13% по-малко от началното ниво на подобния Surface Book на Microsoft.

Това е сигнал, че Huawei планира да продължи своята агресивна стратегия по отношение на цените, докато се опитва да се насочи към пазара на висок клас устройства.

По думите на Ричард Ю, ръководител на бизнеса с потребителска електроника на Huawei, това е напълно нова ера за мобилните устройства и свързаността.

Huawei, която е и един от най-големите доставчици на телекомуникационно мрежово оборудване, има все по-големи амбиции на пазара на потребителски устройства. Миналата година базираната в Шънджън компания стана третият най-голям производител на смартфони в света, със 7,4% от пазара. Тя се нареди след Samsung Electronics, която има 23% пазарен дял, и Apple, която разполага с дял от 16%, сочат данни на компанията за проучвания IDC.

Продажбите на Huawei растат не само в Китай, но и на други пазари, като Европа, Близкия изток и Африка. Освен таблети и смартфони Huawei продава и умни часовници, които работят със софтуера на Google – Android Wear.

Тежащият 640 грама MateBook, който може да се отключва чрез сензор за пръстови отпечатъци, разполага с шесто поколение Intel Core процесор. Huawei твърди, че батерията издържа 10 часа при нормална употреба. Устройството разполага с операционна система Windows 10.

През последните седмици Huawei подсказа в социалните мрежи, че подготвя нов продукт. По-рано този месец Ю публикува в профила си в микроблогинг платформата Weibo покана за представянето на ново устройство в Барселона. На поканата имаше рисунка, която напомняше за стилус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още