IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато мама се появи в Snapchat

Мобилното приложение, популярно сред тийнейджърите, става все по-привлекателно за възрастните потребители

16:53 | 10.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Парис Зейкос твърди, че е забелязал изненадваща тенденция в Snapchat. Родителите са започнали да ползват все повече приложението за изпращане на съобщения, която доста дълго привличаше най-вече тийнейджъри, пише Wall Street Journal.

"Малко е шокиращо“, коментира 18-годишният Зейкос, който учи в Манчестър, Великобритания. „Повечето хора, които използват Snapchat, са от моето поколение, така че е странно да видим някой по-възрастен в приложението”.

От основаването си преди пет години Snapchat се превърна в дигитално пространство за среща на ученици и студенти, което им дава възможност да изпращат снимки и видеа, изчезващи секунди след като получателят ги е видял. Услугата нарасна до 150 млн. активни потребители дневно, твърди източник, запознат с въпроса.

Освен това Snapchat беше убежище от родителите. Поне доскоро.

Сега „възрастните“ пристигат с пълна сила, независимо дали за да шпионират децата си, или става дума за специалисти, които опитват друга социална мрежа.

Навлизането на възрастните е неизбежно за много приложения, които първоначално се харесват на тийнейджърите. Дали Snapchat ще запази фанатичната си база от тийн фенове, която е популярна сред рекламодателите, докато същевременно продължи увеличаването на своята популярност сред по-големите, е един от ключовите въпроси пред платформата. Както и дали това ще има сериозни последици за приложението, което инвеститорите оценяват на 16 млрд. долара.

Скорошен доклад на ComScore показва, че Snapchat “пробива на масовия пазар“. Данните сочат, че 38% от американските потребители на смартфони във възрастовата група 25-34 години, и 14% от тези на и над 35 години, ползват услугата. Преди три години процентите бяха съвсем различни – съответно 5% и 2%.

Тенденцията напомня доста на начина, по който родителите някога се насочиха към Facebook, след като социалната мрежа беше станала популярна предимно сред студентите. През 2013 г. младежите започнаха да се насочват към други приложения като Snapchat. Въпреки това Facebook продължава да прилича хора от всякакви възрасти, а миналата година генерира печалба от 3,7 млрд. долара.

"За да можете да генерирате истински растеж, който може да бъде монетизиран, трябва да бъдете привлекателни за повече възрастови групи, което може да отчужди тийнейджърите“, коментира Джин Мънстър, анализатор на Piper Jaffray.

И все пак Snapchat може би не е толкова податлив на преселването на младежите във Facebook, защото комуникацията в приложението е по-затворена, смята Аманда Ленхарт, която се занимава с проучвания в Data and Society Research Institute в Ню Йорк.

Във Facebook хората публикуват снимки и видеа, които са насочени към по-големи групи от приятели, пък и трябва ръчно да изтриват публикациите си. Snapchat е концентриран около една камера и насърчава потребителите си да изпращат снимки и видеа до отделни хора, а не до множество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още