IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони китайци излъчват на живо риалити предавания със себе си

Стриймингът през телефона се е превърнал в ежедневие за мнозина, които се чувстват самотни в големия град, далеч от дома

17:21 | 05.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Танци на пилон, скокове с бънджи, жена, която яде червеи: във всеки час милиони китайци стриймват на живо всичко това, че и много повече през своите смартфони, пише Bloomberg.

Маниите идват и отминават със светкавична скорост на най-големия онлайн пазар в света, но китайският феномен с излъчването на предавания на живо запазва позиции и вече се е превърнал в значителен бизнес. Малки стартъпи и интернет гиганти печелят пари, продавайки виртуални подаръци – цветя, коли, играчки – на хора, които искат да е отблагодарят на своите любими потребители, излъчващи на живо. Докато бизнесът узрява, Alibaba Group Holding и други могат да започнат да продават реклами в най-популярните стриймове.

"Това не е прищявка, която ще изчезне, а бизнес модел, който е доказал, че може да оцелее“, коментира Джу Сяоху, управляващ партньор в GSR Ventures Management, който е инвестирала в Inke, един от около 200 стартъпа за стрийминг на живо, които са привлекли 750 млн. долара рисков капитал. „Но интересът към сектора е толкова голям, че ще се оформят балони и мнозина ще се провалят“.

Технологичните компании в САЩ имат огромно желание да направят стрийминга на живо по-популярен. Миналата година Twitter придоби приложението Periscope, което има интегриран стрийминг на видео на живо в основния си продукт. Facebook даде възможност на потребителите си да излъчват на живо и увеличи популярността на подобни видеа в своя списък с новини. Мобилното приложение YouNow пък набира популярност сред тийнейджърите.

Но китайската версия на стрийминга на живо се развива много по-бързо и сред повече хора. Десетки милиони млади хора (повечето от които необвързани мъже) живеят в мегаполиси далече от родните си места и търсят контакти с хора – дори и това да означава да гледат и да си общуват с непознат, който просто вечеря.

„Широкото разпространение на мобилните телефони в Китай и самотата, породена от миграцията към големите градове, означава, че хората имат по-голямо желание да се свързват помежду си по този начин“, твърди Дзя Уей, който управлява подразделението за стрийминг на живо на приложението Momo.

Много от стриймовете включват обикновени хора, правещи изключително обикновени неща. Джоу Сяоху е 30-годишен мъж, отговарящ за сигурността на строителна площадка, който е един от 10-те милиона активни потребители на услугата на стартъпа Inke. Подобно на другите потребители, Джоу влиза в платформата след работа и гледа, докато не си легне да спи. Джоу, който е необвързан и отегчен, гледа какво правят другите хора, а понякога и самият той излъчва на живо – как яде или гледа телевизия. И определено има голям избор – около 60 хил. души стриймват едновременно.

"Това задоволява нуждите ми“, коментира Джоу, който е похарчил около 700 юана (105 долара) за подаръци на хора, които следва, и е спечелил около 200 юана в замяна. „Гледайте на това като на заместител на телевизионните предавания и игрите“.

Най-популярните стриймове привличат до 400 хил. души едновременно. Те често включват известни личности. Уан Дзиенлин, основателят на Dalian Wanda Group, излъчи видео, в което показва как играе покер на частен самолет. Стриймингът беше осъществен през приложение, подкрепяно от сина му. Повече от 300 хил. души гледаха, а мнозина изпратиха подаръци на най-богатия китаец.

Голяма част от излъчванията показват жени, които носят оскъдни дрехи и правят почти всичко, което може да ви хрумне – пазаруват, играят видео игри, ядат съблазнително плодове.

Топ потребителите, които излъчват на живо, печелят стотици хиляди долари на годино според Дзя. Те получават около 50% от приходите, генерирани от виртуални подаръци от фенове, а хостинг компаниите задържат останалото.

Въпреки че стриймингът носи съвсем малък дял от приходите на големи компании като Alibaba и Tencent Holdings, пристрастяващите видеа са удобен начин да накарат хората да стоят повече на техните сайтове. Малките компании пък се занимават с един бързо развиващ се бизнес. През първото тримесечие Momo е генерирало 15,6 млн. долара комисиони от подаръци.

В опит да се откроят, излъчващите правят доста луди неща – например пият, докато не изпаднат в безсъзнание, или ядат червеи. Същевременно регулаторите в Китай следят и вземат мерки срещу всичко, което се смята за порнографско или потенциално опасно за държавата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още