IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните – новият петрол

Антимонополните власти трябва да преминат от индустриалната ера в XXI век, коментира The Economist

08:14 | 14.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: аархив Ройтерс</em></p>

Снимка: аархив Ройтерс

Същевременно техниките на изкуствения интелект, като обучението на машините, изваждат от данните по-голяма стойност. Алгоритмите могат да прогнозират кога един клиент е готов да купува, кога двигател на самолет изисква ремонт или кога човек рискува да се разболее.

Индустриални гиганти като GE и Siemens сега се предлагат като фирми за данни. Това изобилие от информация променя същността на конкуренцията.

Технологичните гиганти винаги са се облагодетелствали от мрежовия ефект; колкото повече потребители регистрира Facebook, толкова по-привлекателно става и за други да се включат. С данните има допълнителен мрежов ефект. Като събира повече данни, една фирма получава по-голям обхват да подобри продуктите си, които привличат повече клиенти, генериращи още данни, и т.н. Колкото повече данни Tesla събира от автономните си коли, толкова повече може да подобри самоуправлението им – една от причините, поради които фирмата, продала само 25 000 коли през първото тримесечие, сега е по-скъпа от GM, която продаде 2,3 милиона коли.

Разглеждани по този начин, големите бази данни могат да действат като защитен вал. Освен това достъпът до данни защитава по друг начин компаниите от съперниците им. Самочувствието относно конкуренцията в технологичния сектор се дължи на вероятността установените фирми да бъдат изненадани от някой стартъп в гараж или от неочакван технологичен обрат. Но и двете са по-малко вероятни в ерата на данните. Системите за наблюдение на гигантите обхващат цялата икономика: Google може да види какво търсят потребителите, Facebook – какво си споделят, а Amazon – какво купуват.

Те притежават собствени магазини за приложения и операционни системи и дават назаем компютърна мощ на стартъпите. Те имат „божествен поглед“ върху дейностите на собствените им пазари и отвъд тях. Те могат да съзрат кога нов продукт или услуга набира скорост, което им позволява да го копират, или просто да придобият стартъпа, преди да стане прекалено голяма заплаха. Мнозина смятат, че покупката от Facebook за 22 млрд. долара през 2014 г. на услугата са съобщения WhatsApp, който имаше по-малко от 60 служители, попада в тази категория на „прострелни придобивания“, която елиминира потенциални конкуренти.

Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Дори в момента един работещ в селското стопанство в Щатите храни 200 човека. Енергетиката работи далеч по-ефективно. При съвременното състояние на технологиите би било напълно достатъчно, ако с производство се занимава 1, най-много двама на всеки 100 за да се поддържа необходимият на геймъра стандарт на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 6 години
както и да се развиват компютърните рехнологии - все пак ще трябва храна, жилища, енергия........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Когато ти чета постовете и научната фантастика пред мен оживява. Мисля, че през 1982-а излезе на български книгата на Херберт Франке "Нулева знона". В нея той описва животът на хората в един град от бъдещето. В града има прекрасна транспортна система, която обаче ръждясва, защото никой не я използва. Всички живеят в жилища, чиято главна съставна част е 3D компютър и по цял ден играят игри. Което запълва напълно цялото им съществувание и те просто не правят нищо друго. Това бъдеще вече не изглежда чак толкова далечно и невъзможно. Много е вероятно наистина да дойде ден, когато всичко ще е само облачни услуги. Но на мен честно казано не ми се иска много да го доживея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
lyusien
преди 6 години
Това е положението След 10 години светът ще бъде съвсем различен Потреблението на петрол постоянно ще намалява а ще се увеличава потреблението на облачни услуги и данни Искаме или не искаме това е положението И които не иска да се промени ще остане далече назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още