IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните – новият петрол

Антимонополните власти трябва да преминат от индустриалната ера в XXI век, коментира The Economist

08:14 | 14.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: аархив Ройтерс</em></p>

Снимка: аархив Ройтерс

Като създават бариери за влизане и системи за ранно предупреждение, данните могат да задушат конкуренцията.

Същността на данните прави антимонополните лекарства от миналото неизползваеми. Раздробяването на фирма като Google на пет Гугълчета няма да прекрати мрежовия ефект от утвърждаването им: с времето една от тях отново ще стане доминираща.

Необходимо е радикално преосмисляне – а с очертаването на новия подход изпъкват две идеи. Първата е, че антимонополните власти трябва да преминат от индустриалната ера в XXI век. Когато разглеждат едно сливане например, те по традиция използваха размера, за да решат кога да се намесят. Сега те трябва да имат предвид обхвата на активите от данни на компаниите, когато оценяват последиците от сделките. Цената на придобиването също може да е сигнал, че наложила се фирма купува зараждаща се заплаха. Съгласно тези показатели желанието на Facebook да плати толкова много за WhatsApp, която нямаше приходи, за които да си заслужава да се говори, би трябвало да вдигне червен флаг.

Разбивачите на монополи трябва да разбират повече от данни и при анализа на пазарната динамика, например като използват симулации при хващането на алгоритми, позволяващи тайни споразумения за цени.

Вторият принцип е да се отслаби хватката върху данните на операторите на онлайн услуги и да  се даде по-голям контрол на тези, които им ги доставят. По-голямата прозрачност също би била от полза: компаниите могат да бъдат принудени да разкриват на потребителите каква информация държат и колко пари правят от нея. Правителствата могат да стимулират появата на нови услуги, като отворят по-широко собствените си бази данни или като управляват ключови сектори на икономиката на данните, например публичната инфраструктура, както прави Индия със системата си за дигитална идентичност Aadhaar.

Те могат също да наложат споделянето на определени видове данни с позволението на потребителите – подход, възприет от Европа във финансовите услуги чрез изискването банките да направят данните за свои клиенти достъпни за трети страни.

Приспособяването на антимонопола към информационната ера няма да е лесно. То ще повлече със себе си нови рискове: по-голямото споделяне на данни например може да застраши личното пространство. Но ако не искат икономиката на данните да бъде доминирана от няколко гиганта, правителствата ще трябва скоро да се задействат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Дори в момента един работещ в селското стопанство в Щатите храни 200 човека. Енергетиката работи далеч по-ефективно. При съвременното състояние на технологиите би било напълно достатъчно, ако с производство се занимава 1, най-много двама на всеки 100 за да се поддържа необходимият на геймъра стандарт на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 6 години
както и да се развиват компютърните рехнологии - все пак ще трябва храна, жилища, енергия........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Когато ти чета постовете и научната фантастика пред мен оживява. Мисля, че през 1982-а излезе на български книгата на Херберт Франке "Нулева знона". В нея той описва животът на хората в един град от бъдещето. В града има прекрасна транспортна система, която обаче ръждясва, защото никой не я използва. Всички живеят в жилища, чиято главна съставна част е 3D компютър и по цял ден играят игри. Което запълва напълно цялото им съществувание и те просто не правят нищо друго. Това бъдеще вече не изглежда чак толкова далечно и невъзможно. Много е вероятно наистина да дойде ден, когато всичко ще е само облачни услуги. Но на мен честно казано не ми се иска много да го доживея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
lyusien
преди 6 години
Това е положението След 10 години светът ще бъде съвсем различен Потреблението на петрол постоянно ще намалява а ще се увеличава потреблението на облачни услуги и данни Искаме или не искаме това е положението И които не иска да се промени ще остане далече назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още