IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важните технологични новини от България за 2018 г.

Телекомите претърпяха най-големите промени през последната година

13:03 | 31.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Амбициите за виртуален мобилен оператор

Като ключова новина от индустрията Момчил Карабулев посочва опитът за създаване на виртуален мобилен оператор от няколко от големите български доставчици на фиксирани услуги.

Още в началото на годината чухме подобни заявки от петима доставчици на телевизионни и интернет услуги в лицето на СКАТ, Нетера, Net 1, Телесим и Телекабел. През януари те обявиха, че вече водят преговори с водещите телекомуникационни оператори в България, но до появата на виртуалния телеком така и не се стигна.

“Обещанието беше за старт до края на 2019, но това така и не се случи. Не стана ясно и до какво са довели преговорите с големите мобилни оператори за ползване на тяхната инфраструктура”, посочва Момчил Карабулев.

Campus X

Отвъд телекомуникационните новини трябва да отбележим и раждането на Campus X през пролетта на тази година. Основателите на Телерик обявиха, че ще създадат най-големия инкубатор за ИТ компании в Югоизточна Европа.

По думите на Павлин Луканов “Campus X вдъхва свежа доза предприемачески дух в сектора”.

Проектът се доказа като успешен, а в края на годината създателите му разкриха, че той разширява капацитета си до 1300 работни места. Така в момента Campus X е “дом” на офисите на редица технологични компании, споделени пространства и Телерик Академия. Целта беше създаването на екосистема която да обединява на едно място както по-зрели, така и новостартиращи компании, инвеститори, предприемачи и онези, които тепърва навлизат в бранша.

SEGA пристига в София

На фона на оттеглянето на Telenor, все пак видяхме, че други компании са готови да инвестират у нас, макар и не в такива мащаби. Европейският клон на японската компания за игри SEGA разкри, че ще преструктурира QA звеното си и планира да го премести от Лондон в София.

Плановете са за две години, като чак през 2020 г. ще видим проекта финализиран, а SEGA Development Services Sofia ще отвори врати. От компанията посочиха, че откриването на офиса в София е мотивирано от засиленото производство и от експанзията на SEGA Europe.

Треската за криптовалути

След като лудостта по криптовалутите достигна своя пик в световен мащаб, у нас станахме свидетели на необичайни случки.

“Появи се нов вид престъпност в България - обичи на копачки на биткойни”, коментира Станислав Касчийски, редактор в Webcafe. 21 машини за копаене на криптовалути бяха откраднати в Благоевград. Става дума за компютри на обща стойност 200 хил. лева.

Без изненади

По думите на Станислав Касчийски си заслужава да обърнем внимание и на липсата на електронно гласуване за поредна година. Нещо, което едва ли ще изненада мнозина. За десет личните карти с чип също се отложиха във времето.

“Вместо от 2019 г., те ще стартират през 2020 г.”, обобщава Касчийски.

А ние ще си позволим да кажем отново - без изненада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още