IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5G бъдещето - толкова близо, толкова далеч

Индустрията трябва да реши куп основни проблеми преди да видим пълната реализация на новото поколение мрежи

09:10 | 02.03.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Самото освобождаване ще отнеме още време, през което страни като САЩ и Китай вече ще са отбелязали напредък.

Бъдещето на 5G на Стария континент се изправя и пред друго предизвикателство, което може да направи предизвикателството още по-голямо – Huawei. Китайският гигант, който снабдява с телекомуникационно оборудване голяма част от телекомите в Европа, се бори със сериозна криза на доверието. САЩ призовават своите съюзници в лицето на западните правителства да не използват оборудване на Huawei за 5G. Същевременно компанията, която е номер едно в сектора, има най-добре развита технология, а конкурентите ѝ от Ericsson и Nokia се нуждаят от време и допълнителни инвестиции, за да наваксат.

Ако изчакат Nokia и Ericsson, правителствата със сигурност ще се забавят в пускането на 5G, което ще направи Европа откровено изоставаща спрямо останалия свят.

На затворени врати

Въпросът за това дали блокирането на Huawei е добра идея и дали ще реши проблема с потенциалния шпионаж на компанията в полза на Пекин, беше една от топ темите за големите играчи на Световния мобилен конгрес. Представителите на ключовите телекоми от целия свят трябваше да се срещнат в рамките на форума и на затворени врати да коментират тези предизвикателства. Не чухме обаче никакви отзиви от срещата.

Huawei обаче влезе в атакуващ режим. Ротационният председател на компанията Гуо Пин си позволи от сцената на MWC Barcelona да нападне Съединените щати, посочвайки нейните опити да събира данни, включително в чужбина.

5G смартфоните

5G амбициите на Huawei проличаха ясно и от премиерата на първия ѝ огъващ се смартфон Mate X, който поддържа и новото поколение мрежи. Стартовата му цена е 2299 долара. На конгреса видяхме редица примери за 5G устройства от големите пазарни играчи, но възможностите за реализация на тези устройства са спорни.

Телекомуникационната индустрия все още не е достигнала до решение за единни глобални стандарти за 5G. Самите мрежи са пуснати в изключително малко страни по света, което прави новите смартфони в тази категория напълно безполезни, поне от гледна точка на тази им функционалност.

Факт е, че производителите им използват възможността да яхнат новата вълна на иновации, но друг е въпросът колко потребители биха инвестирали в 5G устройство, когато ги делят година или две от реалното ползване на мрежите. А дотогава на пазара ще се появят нови джаджи, които вероятно ще отговарят на въпросните очаквани стандарти.

Всъщност 5G е наистина близо, но индустрията трябва да изясни прекалено много неща преди ние като потребители да се докоснем до всичко, което ни обещават в последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"От Financial Times твърдят, че по отношени на цена-качество никой не може да се доближи до Хуауей и че са абсолютен лидер във 5G технологиите. "Е те затова и янките газ пиккаят и арестуваха голям човек от Хуауей!Гризаната ябълка започна да съхне, теслата съхне, Уестингхаус фалира и т.н.Един Интел им остана..................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
george353
преди 5 години
На гонгреса Мобилен Свят в Барселона, Хуауей са анонсирали че вече са деплойнали над 10 000 5G кули в Южна Корея за LG Uplus които ще поддържат виртурални и ултра HD услуги и мрежи за автономно предвижване (автономен транспорт). Плюс това са подписали 30 търговски договора с оператори от целия свят и са шипнали над 40 000 5G базови станции за поддръжка на end-to-end 5G услуги. От Financial Times твърдят, че по отношени на цена-качество никой не може да се доближи до Хуауей и че са абсолютен лидер във 5G технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 5 години
Така като гледам ситуацията с 4G-то в момента... Работата е пълен цирк. В Западна Европа имат стотици гигабайти за почти без пари, но не могат да ги ползват навън, защото обхватът постоянно се губи и изчезва. В България уж сме напред, но 4G-то работи само в градовете. Обаче явно също се губи за кратки моменти, защото батерията на телефона като е включено издържа 1 ден, а когато си на 3G и 4G е изключено - издържа 2 дена. Това е като съобщение, че е направено откритие, но то стигне до хората след 20 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още