IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел започва офанзива за създаване на европейски 5G лидери

Канцлерът приема днес в Берлин изпълнителните директори на Nokia и Ericsson, а Европа все по-сериозно преценява предложението на САЩ за финансова помощ

13:02 | 13.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американците са по-напред. Сенатори от демократите и  републиканците представиха законопроект, чиято цел е да осигури западното технологично лидерство. Според него повече от милиард долара ще постъпят в западни алтернативи на китайските доставчици Huawei и ZTE. Сред вносителите са влиятелни сенатори като демократа Марк Уорнър от Вирджиния и републиканеца Марко Рубио от Флорида. И двамата са членове на Комисията за тайните служби в Сената.

„Трябва да предложим алтернатива за американски и чуждестранни оператори на мрежи", казва Уорнър. Сенаторите искат да осигурят 750 милиона долара от постъпленията от търга за лицензите за честоти за разработване на отворена софтуерна архитектура за американския пазар на мобилни комуникации. С допълнителни 500 млн. долара правителството на САЩ ще даде възможност на телекомуникационните доставчици от трети страни да купуват „надеждно и безопасно оборудване“. Засега от Ericsson и Nokia не коментират плановете.

Предисторията на политическия натиск от страна на САЩ са опасенията, че Huawei би могъл да използва своята 5G технология като „троянски кон“ за индустриален шпионаж или да атакува западната инфраструктура. Huawei, като всяка друга китайска компания, е задължен по закон да работи с комунистическото правителство в Пекин. Според Wall Street Journal  правителството на САЩ разполага с конкретни доказателства, че Huawei е вградил задни врати в съществуващите си мобилни мрежи, от които биха могли да черпят информация.

Handelsblatt съобщи, че тази информация е била препратена и от САЩ до федералното правителство в Берлин. В този контекст се говори за „ясни доказателства“. Huawei отрича твърденията: „Huawei няма достъп до интерфейсите. Това става чрез системи на трети страни под пълния контрол на мрежовия оператор“. 

Съединените щати успяха да изградят частичен, но не и цялостен, обединен фронт срещу Huawei. Само Австралия, Нова Зеландия и Япония досега категорично изключиха сътрудничеството с китайската група при изграждането на своята 5G мрежа. Обединеното кралство гласува срещу забраната на Huawei въпреки значителния натиск от Вашингтон и смята, че рисковете са под контрол. „Спорът за Huawei и 5G е част от глобална технологична война, която може да доведе до постепенно отделяне на западните икономики от Китай“, предупреждава Ян Бремер, ръководител на политическата консултантска компания Eurasia Group.

Иначе министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар, близък довереник на президента Тръмп, инициира новото търсене на алтернатива на Huawei. През миналата седмица Бар предположи, че САЩ могат да използват своите „финансови мускули", за да превърнат Nokia и Ericsson в „страхотен“ конкурент на Huawei.

Той дори подхвърли идеята за пряко „контролиращо“ участие на правителството на САЩ или американските компании в двете компании от Финландия и Швеция. „Трябва активно да обмисляме това предложение с най-близките си съюзници", призова Бар. За първи път в историята САЩ няма да бъдат лидер в следващата технологична ера.

Не отне много време, преди Белия дом да спре опита за навлизане на висшия съдебен представител към индустриалната политика: „Не е работа на правителството на САЩ да купува компании“, поясни икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу, но никой няма да попречи на американските технологични компании да направят придобивания. С други думи, правителството иска да се въздържи до голяма степен, но не би възпрепятствало участието на американска корпорация в Nokia и Ericsson.

В допълнение, най-големият инвеститор на Ericsson, Cevian, коментира доста положително евентуално поглъщане: „Мисля, че САЩ биха направили всичко, за да получат достъп до Ericsson", заяви Кристър Гардел, съосновател на Cevian Capital. Съветът на директорите на Ericsson трябва да се отнася с изключително внимание към идеята. Във всеки случай цените на акциите на Cisco и Qualcomm, двамата доставчици на мрежово оборудване от САЩ, които често са свързвани с Ericsson, за кратко се свиха, което е често срещана реакция на пазара в случай на спекулации за поглъщане.

5G вероятно ще влезе в дневния ред на планираната среща на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с Тръмп. Комисарят по търговията Фил Хоган, по време на последните си посещения във Вашингтон, предприе кампания за по-тясна координация за политиката спрямо Китай в бъдеще. Комисията вярва, че има повече припокриване на интересите, отколкото правителството на САЩ признава.

Например комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се опита да наблегне на приликите в подхода към Huawei: като съюзници и партньори трябва да се спазва „единомислен подход“, що се отнася до мрежовата сигурност, каза той. Поради това той „приветства“ факта, че външният министър Майк Помпео е реагирал положително на инструментите, разработени от държавите от ЕС за справяне с рисковете за сигурността. В тях страните от ЕС препоръчват да се изключат доставчици, класифицирани като високорискови, от основните области на 5G мрежата.

В новата си индустриална стратегия ЕК иска да насърчи развитието на следващото поколение - 6G. За тази цел следва да се създаде стратегическо партньорство за научни изследвания, следвайки модела на публично-частното партньорство с 5G, започнато през 2013 г. Секторът трябва да бъде класифициран като стратегически важен и по този начин да получи специална подкрепа от бюджета на ЕС и националните бюджети. „Европа вече би била технологично способна да изгради алтернатива на Huawei“, казва Андре Лосекруг-Пиетри, технологичен инвеститор и председател на Joint European Disruptive Initiative (JEDI).

Тя обаче критикува факта, че досега в Европа липсва стратегия за индустриалната политика в технологичния сектор и са налице структурни недостатъци: „В Европа има 35 оператори на далекосъобщителни мрежи, а в САЩ - само трима (след сделката между Sprint и T-Mobile US)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 4 години
тоест след като свърши канцерлъка ще се хване у Зименс да пише код за новот 5Г! ... Евала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
pioner
преди 4 години
Нашият дигитален суверенитет е поставен в риск - да от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още