IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската цифрова икономика се нуждае от аналогови крила, за да полети

Плитките и фрагментирани капиталови пазари на Стария континент задържат компаниите от ЕС

13:53 | 09.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За да има силен европейски технологичен сектор, трябва да се намери решение на два недигитални проблема. Първият изисква пазари на акции в целия ЕС за фирми от всякакъв мащаб. Вторият се решава най-добре чрез прости общоевропейски регулаторни режими заедно със съществуващите национални, ако последните са трудни за хармонизиране. Това би позволило на повече компании да продават услугите си в ЕС от самото начало.

За да се проправи пътят за процъфтяваща европейска цифрова икономика, по-дълбоките капиталови пазари и напълно функциониращият единен пазар могат да бъдат допълнени от два други елемента.

Първо, може да се създаде програмируемо дигитално евро. Това би отворило възможности за финтех иноваторите да разработят нови услуги около умното изпълнение на договори. Това може да трансформира застраховането, търговията с ценни книжа, клиринга и сетълмента, както и да създаде множество услуги, насочени към потребителите, които едва започваме да си представяме. Компаниите, които направят това на домашния си пазар, ще имат глобален старт. Първите ще имат огромно предимство.

Второ, търсенето може да бъде повишено за местни технологични продукти, отговарящи на европейските условия и предпочитания, чрез награди за развитие, определяне на стандарти, разумни субсидии и обществени поръчки.

Например, правилата за поверителност в ЕС до голяма степен се възприемат като тежест. Но това трябваше да се превърне във възможност за европейските технологични фирми да разработят лесни за ползване методи за управление на поверителността. Европа се нуждае от съобразена политика, която да съчетава технологичните разпоредби с интелигентни стандарти и спецификации за продукти, заедно с ангажименти за покупки от публичния сектор или други финансови стимули.

Друг път, по който може да се тръгне, биха били „публичните опции“ за приложения, които ефективно създават пазари. Предвид противоречията около Uber, защо да не възложим създаването на конкурентно приложение за пътуване, което всеки европейски град да може да възприеме доброволно? То може да бъде проектирано така, че да се вписва в местните данъчни, трудови и лицензионни правила, като иска цена, която само да възстанови публичното финансиране за неговото разработване.

Трети момент: проектът „Устойчивост“ на световния уеб изобретател Тим Бърнърс-Лий, заедно с Масачусетския технологичен институт (MIT), за разработване на подпомагащи поверителността протоколи за социалния интернет. ЕС трябва да се стреми да финансира също толкова амбициозни проекти в Европа.

Такива предизвикателства са свързани с подготовката на старата икономика да се възползва максимално от това, което новите технологии могат да донесат. Парадоксално е, че цифровият успех на Европа зависи от подобряването на аналоговата игра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Хора, вие разбирате ли изобщо статиите дето ги преписвате?На тая планета най-добре се живее в Европа - защо и е на баир лозе да влиза във фалитарски сценарии като САЩ в някаква никому ненужна надпревара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още