IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с технологични стартъпи в САЩ достигат нови рекорди

Кризата с коронавируса доведе до насочване на много капитал към младите фирми от сектора

15:32 | 22.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Но след като блокадите по света се вдигат, а икономиките отново се отварят, форматът и съдържанието на Clubhouse могат да не са толкова привлекателни. Сваляниято на приложението, което изисква покана за присъединяване, са се свили до 2,7 млн. през март, от 9,6 млн. през февруари, въпреки че има повишение спрямо 2,4 млн. за януари, сочат данни на Sensor Tower. По време на неотдавнашен разговор в Clubhouse потребител се оплака, че има повече от 100 покани на разположение, но не може да ги раздаде.

Clubhouse не разкрива статистики за потребителите си, но в блога си посочва, че има милиони потребители и близо 200 инвеститори, някои от които ползват платформата.

Ден след обявяването на новините за финансирането на Clubhouse главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че компанията му работи по аудио продукти, които ще се появят в следващите месеци. Зукърбърг обсъди аудио плановете на социалната мрежа в Discord, която миналия месец обяви подобни на Clubhouse функции.

В понеделник Reddit представи своя аудио функция, която също напомня тази на Clubhouse. И Discord, и Reddit успяха да удвоят оценките си през последните няколко месеца. Twitter пуска функция за аудио на живо, наречена Spaces, след като инвестира в стартъпа Seventh Ave.

Всичко това подчертава простотата на този тип услуги, както и слабата им защита срещу конкуренти, някои от които изградиха и пуснаха собствени аудио продукти, посочват инвеститори и технологични директори.

„В момента всички се борят за внимание“, коментира съоснователят на Seventh Ave Боби Гей.

Капиталът е тяхното оръжие. През последната година пандемията засили средата за рисковите инвестиции. Здравната криза поддържа ниски лихвени проценти, стимулира разходите чрез държавна подкрепа, ускорява насочването към технологии от бизнеса и потребителите и направи индустрии като авиационната и круизната непривлекателни за инвестиции, коментира Кенън от Index Ventures.

През март, година след като Sequoia Capital предупреди стартъпите да се подготвят за финансова криза, тя публикува статия в блога си, в която съветва компаниите да се възползват от възможността.

Мнозина се вслушаха в този съвет. Ейми Ин, основател на OfficeTogether – софтуерен стартъп, основан по време на пандемията, набра първи кръг на финансиране от 2,3 млн. долара за три седмици.

„Сделките се сключват със светкавична скорост и предложенията стават все по-големи и по-големи“, коментира Ин.

Виртуалното набиране на средства ускори сделките, тъй като инвеститорите и предприемачите се срещат в Zoom, вместо да се возят със самолет, а инвеститорите изпращат оферти до стартъпите още преди да се срещнат онлайн. Това кара някои да се притесняват, че инвестиционният темп и този на конкуренцията движат повече оценките на компаниите, отколкото качеството.

„Оценките на частните компании не трябва да бъдат възприемани за сигнал за нищо“, коментира Фил Либин, основател на стартъп, съветник и инвеститор. „Ако това е сигнал за нещо, то е, че има доста пари наоколо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Сделките с технологични стартъпи в САЩ достигат нови рекорди Или едно от ручейчетата, което отвлича големия поток,готов да потопи хеликоптерната площадка на САЩ.Полетите с бали пари продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още