IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставете Тръмп. Facebook трябва да се захване с Нарендра Моди

Индийският лидер изкара стотици хиляди индийци в тълпи насред Covid вълната, а същевременно налага цензура заради недоволството от управлението му в пандемията

13:25 | 15.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дезинфекция на здравни работници на първа линия в Индия. <em>Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Дезинфекция на здравни работници на първа линия в Индия. Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Заради и без това критично лошата инфраструктура на общественото здравеопазване индийците отправят призиви за помощ, кислород и болнично легло от съграждани в социалните мрежи.

За лидер, който наложи пълна блокада на многомилионната си нация с предизвестие от четири часа преди година, когато нивата на заболеваемост все още бяха ниски, сега няма съобщения за социално дистанциране или национална блокада на страницата на премиера във Facebook на фона на опустошителната Covid вълна. Няма и дума за задръстените крематориуми. Вместо това правителството нареди на Facebook (наред с други платформи за социални медии) да премахнат публикации, критикуващи реакцията му към новата вълна и призоваващи за оставката на Моди.

Разбира се, публикациите на Моди в социалните медии и цензурата на традиционните медии не попадат лесно в категорията на класическа дезинформация или подбуждане към напрежение, но пак са смъртоносни. Модерацията на този вид съдържание не е работа, която може да се извърши от нискотарифната армия за модериране на съдържание на Facebook или от нейния софтуер за изкуствен интелект, който може да улавя съдържанието твърде грубо.

Изпълнителният екип на Facebook не може да поеме това, тъй като би било неприемливо за мениджърите на компании да правят такива преценки относно правата на политически лидери на изразяване, особено когато съдържанието не може да бъде показано, че преминава ясна „червена линия“ или изрично дефинирани корпоративни политики.

Вместо това, преценката на вредния потенциал на такова съдържание изисква визията да свърже съдържанието с неговите обществени последици. Със сигурност „Върховният съд“ на Facebook със своя мандат за произнасяне на „независима преценка в подкрепа на правото на хората на свободно изразяване и осигуряване на спазването на тези права адекватно“ е единственият подходящ съществуващ орган, който може да направи това. Със сигурност членовете му - чиито области на опит и усилия обхващат правото, правата на човека, политиката, технологиите, въпросите на пола, религията и медиите, наред с други, имат колективната мъдрост да свържат точките.

Със сигурност този орган би могъл да признае, че преобладаващата комуникационна платформа в света носи известна отговорност за предотвратяване на катастрофални резултати, предизвикани от заблудени супер влиятелни лица. Със сигурност този орган може да провери дали Тръмп наистина е единственият, който има потенциал да нанесе огромни цифрови щети.

Изводът е, че има и други супер влиятелни лица, чието съдържание във Facebook вече има тежки обществени последици. Моди е само един от тях, но си струва да се започне от него, като се има предвид огромните ефекти на пандемията в Индия. Всеки потребител на Facebook с повече от 10 млн. последователи трябва да оценява всяка публикация за по-широки обществени резултати, включително разглеждане на ефекти от втори и трети ред или потенциал за непредвидени последици.

Facebook печели големи пари от такива супер инфлуенсъри и дори е готов да им плаща за влиянието. Компанията носи отговорност да гарантира, че златната му гъски също не вредят. Facebook трябва да направи такива прегледи част от редовната задача на дигиталния Върховен съд и да му даде свобода на действие да определи рамката, критериите и необходимите препоръки за отстраняване.

Осъждането на социалните последици от големите фигури, световни лидери, известни личности или дори измислени персонажи от социалните медии (да, дори Мистър Бийн) е важно и трябва да се направи. Без съмнение тези решения ще бъдат горещ картоф и ще въздействат и политически. Всяко решение ще генерира още повече новини и мнения, но това не е причина да се замитат проблемите под килима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
"Нека да разгледаме обаче какво изобщо накара Facebook да изрита Тръмп."Да изрита? Айде да видим след 4 години кой кого ще рита... пък може и по-скоро да е !!! На оня с ръбестата глава и изскокналите очички да не му се наложи да се крие в Патагония...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още