IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитална дипломация: ЕС разкрива представителство в Силициевата долина

Брюксел иска да се изправи срещу „дигиталните диктатури“ като Китай и да създаде съюз със САЩ

08:14 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Силициевата долина в САЩ. <em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Силициевата долина в САЩ. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Технологичните стандарти ще играят решаваща роля

От решаващо значение ще бъде кой ще успее да установи стандартите за тези бъдещи технологии. Днес бушува икономически конфликт заради технологичните стандарти, които дълго време се смятаха за суха материя и от интерес само за експертите. По-конкретно Китай възприема целенасочен подход и заема ключови позиции в организации на ООН като Международния съюз по далекосъобщенията.

Китайците са възприели прозрение, което се приписва на Вернер фон Сименс, основателят на едноименния германски концерн: Тези, които определят стандартите, ще доминират на пазара. Днес това означава: Всеки, който определя технологичните стандарти за 6G стандарта за мобилни комуникации, изкуственият интелект и квантовите компютри, ще си подсигури дългосрочно стратегическо предимство.

„Изборът на глобалния модел за технологично и интернет регулиране“ ще определи „бъдещата лидерска роля“, предупреждава ЕСВД. „Това, което досега се разглеждаше като технически въпрос, трябва да се разглежда все повече от ЕС от стратегическа гледна точка“.

Брюксел се стреми да обедини усилията си с новото правителство на САЩ. „Администрацията на Джо Байдън разглежда нововъзникващите технологии като основен приоритет за своята външна политика и политика на сигурност“, пише в документа, поради което ЕС се стремял към „цифрово партньорство“ със САЩ.

Основата за това се смята трансатлантическият съвет по търговия и технологии, който президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на ЕС се споразумяха да създадат през юни. „Стратегическата цел на ЕС трябва да бъде да оформи и разшири глобалната подкрепа за една визия за дигитализация, ориентирана към човека, със стабилни стандарти и норми“, се казва в документа на ЕАД.

„Трябва да мислим по-геоикономически“

Междувременно германската политика също се събуди. Комисията по външни работи на Бундестага наскоро попита експерти за геополитическото значение на технологичното развитие. „Трябва да мислим по-геоикономически и да се справим с взаимосвързаността на технологиите, търговията и сигурността“, казва експертът по външната политика на Германска социалдемократическа партия Нилс Шмид. „Китай печели предимството на международните форуми, в които се определя курсът за новите технологии, а ЕС трябва да реагира на това“, казва той.

Европейският политик от Християндемократическия съюз Андреас Шваб се изказва по подобен начин: „Дигиталната политика вече разполага с изключително значение, тъй като цифровизацията прониква дълбоко в социалните структури и засяга въпросите за суверенитета, защитата на данните и потребителите и лоялната конкуренция“, казва той.

Създаването на представителство на ЕС в Силициевата долина е важна част от външнополитическия отговор на цифровите промени - защото дигитализацията поставя либералните общества под двоен натиск. Тя не само укрепва автокрациите в международната системна конкуренция, но и отслабва демокрацията отвътре. Щурмът над Капитолия на САЩ на 6 януари показа, че онлайн мрежи като Facebook и Twitter могат да разгърнат разрушителна мощ дори в утвърдени демокрации.

Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още