IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитална дипломация: ЕС разкрива представителство в Силициевата долина

Брюксел иска да се изправи срещу „дигиталните диктатури“ като Китай и да създаде съюз със САЩ

08:14 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Силициевата долина в САЩ. <em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Силициевата долина в САЩ. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Социалните медии насърчават разпространението на конспиративни теории

Сега драмата се повтаря: разпространението на конспиративни теории и дезинформация забавя ваксинационните кампании в САЩ и Европа. „Това, което демокрациите трябва да докажат, е, че все още можем да се справим", подчертава отново и отново американският президент Байдън. Но резултатите от близкото минало са отрезвяващи: Китай се бори с разпространението на коронавируса по-успешно от Европа и САЩ.

И въпреки всички политически проблеми в САЩ се оказва, че Европа е далеч по-малко подготвена от американците за глобалната борба за технологичното господство. Досега ЕС успяваше да се противопостави на възхода на цифровия авторитаризъм и силата на онлайн гигантите с тежестта на европейския вътрешен пазар. С Общия регламент за защита на данните (GDPR) Европа успя да наложи набор от правила, които принуждават световната технологична индустрия да се адаптира към европейските ценности.

Сега Европейската комисия иска да повтори тази демонстрация на сила със Закона за цифровите пазари и Закона за цифровите услуги - два закона, които имат за цел да ограничат големите интернет компании със строги разпоредби и да разпространят европейските ценности в света.

Но достатъчно ли е това? „Не успяхме да предложим продукти, базирани на тези ценности", оплака се от министерството на външните работи преди две години. Няма европейски Google, няма европейски Amazon.

Ако Европа загуби значение в хода на цифровизацията, регулаторната сила на ЕС също ще намалее. Ето защо задачата на представителството в Силициева долина ще е да се поучи от културата на иновациите на американското западно крайбрежие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още