IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Носимите устройства променят начина, по който тренират олимпийските атлети

Новите технологии дават на спортистите и техните треньори огромно количество данни за всяка тренировка или състезание

18:35 | 08.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Трябва да са точни и надеждни

За да се подобри производителността, даните, събрани от носимите технологии, трябва да са едновременно точни и надеждни.

Това не е толкова лесно, колкото звучи, защото алгоритмите, използвани за извличане на значими показатели за производителност, често са нестабилни. За да може информацията да бъде полезна на треньорите за оценка на представянето и вземане на решения, свързани с тренировките (например модифициране на техниката), те трябва да са надеждни.

Освен това данните трябва да бъдат поставени в подходящ контекст, за да имат смисъл. Например един сензор може да каже на треньора средната честота на загребванията на един плувец за цяло състезание или тренировъчна сесия, но това няма особен смисъл, колкото да се знае как се е променил отзи показател с времето и кога е настъпила промяна по време на състезанието.

Разбирането на данните в подходящ контекст може да даде представа за тактиките за състезания и нужните стратегии, но без тази информация данните често са безсмислени.

Количеството данни е твърде голямо

Допълнително съображение за добавянето на носими технологии при олимпийските атлети е количеството данни, които се генерират.

Носимите технологии генерират огромно количество данни, които трябва да бъдат анализирани и поставени в контекст заедно с други видове информация, като повторения, интензивност и времеви интервали. Самото количество данни може лесно да стане неуправляемо, когато са включени много спортисти и тренировки.

Въпреки че си има предизвикателства, потенциалът на носимите технологии да предлагат нови възможности олимпийските атлети да оптимизират представянето си са неограничени, особено след като изследователите в сферата на спортните науки продължават да създават нови методи (като изкуствен интелект), за да изследват на какво са способни технологиите.

Не е нереалистично да си представим едно не толкова далечно бъдеще, при което малки ненатрапчиви сензори, поставени в обувка или очила за плуване, не само могат да подобрят спортните постижения, но и могат да кажат на бягащите за развлечение колко голям е рискът им от контузии, свързан с конкретния размер на крачките, или на лекар за това колко голям е рискът, свързан с походката на възрастен човек. Да се надяваме, че по този начин носимите технологии ще донесат важни ползи на обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Че те фитбит са на пазара от 2008-***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още