IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как TikTok предлага видеа със секс и наркотици на непълнолетни?

Експеримент на Wall Street Journal показва, че платформата изобилства от непозволено съдържание, което се предлага на тинейджърите

09:20 | 12.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Жената в ролевото видео твърди, че се надявала, че TikTok ще свърши по-добра работа да държи съдържанието за възрастни по-далече от деца.

„В биографията ми пише, че съдържанието е за 18+, но нямам реален начин да следя това“, пише тя в съобщение. „Не съм съгласна TikTok да показва съдържанието ми на някой, който е толкова малък“.

Говорител отказва да коментира съдържанието в отделните видеа, но твърди, че повечето не нарушават насоките за ползване на услугата. По думите ѝ TikTok е премахнала част от видеата, след като акаунтите на WSJ вече са ги видели. Разпространението на други е било ограничено, за да спре приложението да ги препоръчва на други потребители, но говорителката отказва да каже за колко от клиповете важи това.

Говорителката твърди, че приложението не прави разлика между видеата, които предлага на възрастни и на деца, но платформата иска да създаде инструмент, който филтрира съдържанието за младите потребители.

Условията на услугата TikTok посочват, че потребителите трябва да са поне 13-годишни, а тези под 18 се нуждаят от съгласието на родителите си да ползват приложението.

„Защитата на непълнолетни е от съществено значение и TikTok предприе първите стъпки в индустрията за насърчаване на безопасното и подходящо за възрастта преживяване за тинейджъри“, коментира говорителката. Тя отбелязва, че приложението позволява на родителите да управляват времето, което децата прекарват пред екрана, както и настройките за поверителност на акаунтите на децата си.

Машина за пристрастяване

По-ранно разследване на WSJ  установи, че TikTok се нуждае само от една важна информация, за да разбере какво иска потребителят – времето, което хората прекарват в гледане на дадено съдържание. Във всяка секунда, в която се колебаете или гледате отново даден видеоклип, приложението ви следи.

Чрез този мощен сигнал TikTok може да научи кои са най-скритите ви интереси и емоции и да отведе потребителите на всяка възраст към потоци от съдържание, което е силно доминирано от клипове на конкретна тема. Това е преживяване, което други социални мрежи, като YouTube, се борят да спрат.

„Всички проблеми, които видяхме в YouTube, се дължат на алгоритми, базирани на ангажираността, а TikTok е абсолютно същото, но по-лошо“, твърди Гийом Шасло, бивш инженер на YouTube, който е работил по алгоритъма на сайта, а сега е защитник на прозрачността относно това как компаниите използват въпросните инструменти. „Алгоритъмът на TikTok може да се учи по-бързо“.

Wall Street Journal е добавил във всеки един от своите 31 акаунта на деца дата на раждане и IP адрес. Повечето също така са програмирани с различни интереси, които са разкрити пред TikTok единствено чрез задържане на вниманието на отделни клипове със свързани хаштагове или изображения, както и чрез бързо скролване през останалите. Повечето акаунти не са търсили съдържание, а просто са гледали съдържанието, което се появява във фийда им.

Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
За мен не е, аз съм решил този проблем като приемам всяка социална мрежа за тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Zalmoxis
преди 2 години
Тръмп искаше да забрани Tik Tok, ама нали Orange man bad.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Има, когато основните потребители са непълнолетни и то под 16г.. Има онлифенс за тая цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Shadow1
преди 2 години
Няма проблем да показват секс, може би само с наркотиците е полезно да намалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още