IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как TikTok предлага видеа със секс и наркотици на непълнолетни?

Експеримент на Wall Street Journal показва, че платформата изобилства от непозволено съдържание, което се предлага на тинейджърите

09:20 | 12.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

В някои случаи създателите на съдържание в TikTok са категорични, че не искат децата да виждат техните клипове, като обозначават в акаунтите си, че са само за възрастни. Но приложението все пак предлага техните видеа.

В една от сериите от 200 клипа, близо 40% от тях са били обозначени като предназначени само за възрастни. Най-малко 2800 такива видеа са предложени за разглеждане на акаунтите на Wall Street Journal.

Разпространението на сексуално съдържание предизвиква безпокойство у TikTok. Видеа, насочващи потребителите към OnlyFans, са толкова много, че на среща през есента на 2020 г. главният изпълнителен директор на компанията Ванеса Папас е помолила служителите да обяснят какво представлява сайтът, твърди източник, запознат със случилото се.

След срещата TikTok първоначално решава да забрани съдържанието, насочващо потребителите до OnlyFans, тъй като служителите са заявили, че голяма част от съдържанието в сайта е порнографско, допълва източникът. След това платформата все пак решава да позволи на потребителите да слагат линкове към платформата, след като други служители са изтъкнали, че не всичко в OnlyFans е проблемно, а други социални мрежи позволяват подобни линкове.

Говорителката на TikTok твърди, че компанията забранява голотата и сексуалното подбуждане, както и че премахва акаунти, които пренасочват потребителите към сексуално съдържание или услуги, включително OnlyFans.

Говорителка на OnlyFans коментира, че уебсайтът е само за хора над 18 години и е отказала да коментира TikTok акаунтите, които насочват хората към сайта.

Следене

TikTok разчита на комбинация от алгоритми и на над 10 хил. души, които да проследяват огромният и нарастващ обем на съдържанието, твърдят бивши директори на компанията. В скорошен доклад китайският гигант посочи, че е премахнал 89 млн. видеа през втората половина на миналата година.

Но бившите мениджъри твърдят, че е все по-трудно да се отговори на темпото на развитие на приложението – TikTok вече има 100 млн. потребители в САЩ гледат и създават видеа, спрямо 25 млн. през 2019 г.

Компанията твърди, че потребителите качват десетки хиляди видеоклипове всяка минута.

За да поддържат темпото, модераторите се съсредоточават върху най-популярното съдържание, оставяйки видеата с по-малко гледания, до голяма степен непрегледани, допълват бившите директори.

В началото на съществуването си повечето профили на Wall Street Journal получават препоръки предимно на популярни видеоклипове, които са с по над 10 хил. гледания. Но след три дни TikTok започва да им поднася по-голям брой видеа с по-малко гледания, които и по-рядко са проверявани от модераторите.

Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
За мен не е, аз съм решил този проблем като приемам всяка социална мрежа за тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Zalmoxis
преди 2 години
Тръмп искаше да забрани Tik Tok, ама нали Orange man bad.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Има, когато основните потребители са непълнолетни и то под 16г.. Има онлифенс за тая цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Shadow1
преди 2 години
Няма проблем да показват секс, може би само с наркотиците е полезно да намалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още